Zahrádkářskou kolonii v Ústí plení zloději kovů

Ústí nad Labem - Nájezdům zlodějů čelí denně zahrádkářské kolonie v Ústí nad Labem. Místní lidé už jsou zoufalí, protože žádná bezpečnostní opatření podle nich nepomáhají. Strážníci teď proto zostřili v koloniích hlídky. Po ukradených věcech pátrají i u sběračů kovů.

Zahrádkářská kolonie má 200 členů, zkušenosti s krádeží mají všichni, někteří i opakovaně. Proti zlodějům nepomáhá ostnatý drát ani zašroubované dveře. „Člověk sem jde se strachem, jestli není vykradený,“ řekl předseda zahrádkářské kolonie Václav Riska. Teď na jaře kradou zloději hlavně nářadí, které zahrádkáři do chat po zimě navezli.

Policie se začala krádežemi na zahrádkách zabývat důkladněji. „Spoustu věcí majitelé ani nehlásí vzhledem k tomu, že odcizené věci mají nízkou hodnotu,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Městští strážníci teď proto všechny vyzývají, aby hlásili každou drobnost. Kradené věci totiž často najdou mezi šrotem zabaveným zlodějům. „Každý den odebíráme nějakému sběrači vozík se šrotem, radiátorem počínaje, přes kusy plotů a konče rýči,“ dodal Jan Novotný z městské policie.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)