Za smrt pacienta po operaci potrestal přerovský soud dva lékaře podmínkou

Přerovský okresní soud potrestal za usmrcení z nedbalosti dva lékaře přerovské nemocnice ročním trestem s podmíněným odkladem na dva roky. Podle soudkyně Miluše Hadamčíkové zanedbali péči po operaci břišní kýly u čtyřiašedesátiletého pacienta, který v důsledku toho zemřel. Stanislav Kalabus a Richard Polzer celou dobu procesu vinu odmítali a tvrdili, že postupovali správně.

Podle soudkyně byla vina obžalovaných prokázána bez jakýchkoliv pochybností. Dvěma chirurgům původně hrozil trest jeden až šest let vězení. V tomto případě je podle předsedkyně senátu namístě trest výchovný, tedy podmíněný.

Dospěli jsme k závěru, že ze strany obžalovaných lékařů došlo k pochybení. Z nedbalosti způsobili smrt, porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich povolání. Nezachovali náležitou míru opatrnosti, která se v jejich postavení očekává. Tuto opatrnost zachovat mohli a měli.
Miluše Hadamčíková
soudkyně Okresního soudu v Přerově

Zasáhnout musela rodina pacienta

Pacient zemřel v přerovské nemocnici 1. února 2016, po čtyřech dnech hospitalizace. Druhý den po operaci břišní kýly ho zdravotníci přeložili z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení, kde se však jeho stav zhoršoval.

Soudkyně řekla, že ošetřující lékaři Stanislav Kalabus a Richard Polzer jeho stav adekvátně neřešili a zalarmovat je údajně musela až rodina pacienta. Vyšetření nakonec odhalilo akutní zánět pobřišnice. Muže nezachránila ani následná urgentní operace. Zemřel na celkovou sepsi organismu.

„Z lidského pohledu je mi to velice líto. Naše profese je velmi exponovaná, pracujeme v časovém stresu, což může být odrazem například ve vedení dokumentace. Po medicínské stránce si myslím, že jsem udělal maximum,“ uvedl lékař Richard Polzer. Oba obžalovaní vinu odmítají a ponechali si lhůtu na odvolání.

Zákaz činnosti by byl údajně drastickým krokem

Podle žalobce Davida Pivody stojí za tragédií nedbalost lékařů. Uvedl, že kdyby byl pacient po operaci řádně sledován, zemřít nemusel. Pivoda přitom odkazoval na posudek předního znalce Františka Antoše z pražské Nemocnice Na Bulovce. Navrhoval podmíněný trest při spodní hranici, zákaz činnosti nepožadoval. „Podle mne by to bylo příliš drastické vůči životní profesi obou obžalovaných,“ uvedl.

Trestní oznámení podaly na neznámého pachatele manželka a dcera zemřelého muže. Nechtěly náhradu škody, uvedly, že jim šlo spíše o to, objasnit příčinu smrti a zabránit obdobným tragédiím.