Z Krompachu do německého Jonsdorfu konečně i autem

Krompach – Mezi Krompachem a německým Jonsdorfem se otevřela silnice i pro osobní auta. Přechod do teď sloužil oficiálně jen pro chodce a cyklisty, a to více než šedesát let. Mnozí místní tudy však auty jezdili i přes zákaz.

Silnice je příliš úzká a doprava navíc naruší klid, takové byly argumenty bývalého vedení Krompachu, proč nepustit přes hranice do Jonsdorfu auta. Na přechod se zaměřovali čeští i němečtí policisté a padaly tu i tisícikorunové pokuty. Poslední čtyři roky silnici navíc blokovaly balvany. Teď tudy ale řidiči mohou jezdit bez obav.

Zvýšeného provozu se tehdy báli hlavně chalupáři. Nynější starosta ale vidí věc úplně jinak a balvany musely z cesty. „My ze sebe nechceme udělat skanzen, my chceme, aby tahle obec žila,“ říká František Audes, starosta Krompachu. „Navíc bude sloužit jenom jako spojnice obou obcí, nečekáme tady velkou dopravu,“ říká Horst Zimmerman, starosta Jonsdorfu. Pro otevření přechodu i pro auta bylo v anketě skoro 90 ze 120 místních obyvatel. Do Německa jezdí za zábavou i na nákupy.

Silnice na české straně je ale rozbitá. Oprava přijde na 20 milionů korun, což je pro Krompach s milionovým ročním rozpočtem příliš mnoho. Silnici proto přebírá kraj, který ji v příštím roce i opraví.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)