Z jihočeských Strakonic dojedou cestující do Plzně levněji než do Českých Budějovic. Výhodné krajské tarify někdy překračují hranice regionů

Události v regionech: Ze Strakonic levněji do Plzeňského kraje (zdroj: ČT24)

Do integrované dopravy Plzeňského kraje se nově připojují jihočeské Strakonice. Cestovat do západočeské metropole se tak místním vyplatí víc než do Českých Budějovic. Jízdenky ve vlaku i autobusu jsou totiž s takzvanou plzeňskou kartou levnější.

Jihočeské Strakonice jsou zhruba na půli cesty mezi Českými Budějovicemi a Plzní. Cesta vlakem se ale lidem ze Strakonic vyplatí více do druhého, Plzeňského kraje. S tamní čtyřhodinovou kartou zaplatí místní zhruba osmdesát korun, do Českých Budějovic asi o třicet víc. „Cestující má právo si vybrat tarif, který mu více vyhovuje. Buď je levnější, nebo je příjemnější se s ním odbavovat. My ho máme na plzeňské kartě,“ řekla ředitelka POVED (Integrované dopravy Plzeňského kraje) Zdeňka Kmochová. „Pokud lidé cestují z Budějovic do Plzně, pak se vyplatí koupit si jízdenku Budějovice–Strakonice a pak až Strakonice–Plzeň,“ poznamenala mluvčí Strakonic Markéta Bučoková.

Rozšíření do Jihočeského kraje bylo podle plzeňských dopravních koordinátorů plánované a cílené. Tarif využívají denně desítky lidí. Ti potvrzují, že je cesta ze Strakonic do Plzně s kartou opravdu levnější.

Pro jihočeské koordinátory je to inspirace, v budoucnu chtějí zahrnout do integrované dopravy Šumavu i Rakousko. Přidat chtějí i Strakonice. Místní tak budou mít výhodnější jízdenky na oba směry. „Jihočeský kraj je pozadu, ale snažíme se to velice rychle dotáhnout. Aby integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje byl i ve Strakonicích a zároveň aby měl přesah právě do Plzeňského kraje,“ řekl krajský koordinátor dopravy Jikord Jiří Kafka.

V Plzeňském kraji výhody pro cestující napříč kraji fungují dlouhodobě. Krajský tarif mohou využít i cestující, kteří míří do Hořovic, ty se přitom nacházejí už ve Středočeském kraji. Do okolních krajů expanduje i jihomoravský tarif, platí částečně i v okrajových částech Vysočiny a zasahuje i do vlaků směřujících do rakouského Retzu.