Vysoké Mýto chce prodat bioplynovou stanici. Je ztrátová

Vysoké Mýto – Vysoké Mýto prodává bioplynovou stanici. Je ztrátová a neplní svůj účel. Město ji vybudovalo díky státním a evropským příspěvkům, teď na ni ale kvůli nedostatku vlastního odpadu ročně doplácí až dva miliony. Zařízení doteď radnice prodat nesměla – právě kvůli dotačním podmínkám.

Jak se zbavit bioplynky? (zdroj: ČT24)

Otevření bioplynové stanice bylo pro Vysoké Mýto velkou událostí. Likvidovala zbytky z domácností, restaurací i čistírenské kaly. Časem se ukázalo, že odpadu je málo a bioplynová stanice přestala po pěti letech fungovat, teplo ani elektřinu tak nevyrábí od letošního ledna. 

Město se rozhodlo bioplynovou stanici prodat, dotační podmínky to umožnily až teď. Původně bioplynka stála 71 milionů. „Reálná hodnota dnes je cca 25 milionů,“ uvedl starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek. 

O vysokomýtskou stanici by mohli mít zájem zemědělci, nebo zpracovatelé potravin nebo bioodpadu. Ti, co se ozvali, ale zatím podle starosty nabízejí příliš málo. „Paradoxně to, co je pro město ztrátou, může být pro zemědělce ziskem,“ řekl starosta. "Původní projekt byl, že bude město spolupracovat se zemědělcem, nakonec se tak nestalo, dodal starosta s tím, že zemědělské podniky by tutéž stanici mohly provozovat zhruba s třímilionovým ziskem.