Vylidňují „velcí kluci z Prahy“ Špindlerův Mlýn? Investoři lační po stavbě bytů, radnice jim brání

Události v regionech: Investoři usilují o výstavbu bytů ve Špindlerově Mlýně. Radnice to odmítá (zdroj: ČT24)

Krkonošské středisko Špindlerův Mlýn je lukrativní adresa, zájem investorů o výstavbu nových bytů je enormní. Dokonce se kvůli nim i v některých případech jde za hranu zákona. Ale radnice se novým bytům brání, zůstávají totiž prázdné a třeba kvůli nim mizí i lůžka v hotelích.

Nedávný případ odsouzeného Petra Kubce, který jako vedoucí stavebního úřadu nezákonně schválil firmě Hawk Real stavbu apartmánových domů, ukázal mimo jiné na veliký zájem o lukrativní výstavbu ve Špindlerově Mlýně. Byty prodala firma se ziskem přes 40 milionů korun. Bývalý úředník dostal od soudu zatím nepravomocně tříletou podmínku a pokutu sto tisíc korun.

Dva nyní propojené apartmánové domy s osmi byty, dvěma podzemními a třemi nadzemními podlažími byly postaveny před několika lety naproti Medvědínu. Jsou na místě, kde bylo podle územního plánu možné stavět pouze rodinné domy se třemi byty a maximálně jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. Rodinné domy mají mít maximálně 150 metrů čtverečních, nové objekty mají přes 280 metrů čtverečních.

Jenže investoři využívají i jiné kličky, kterým již zabránit nelze. „Bohužel díra v zákoně umožňuje developerům předělávat hotely na byty, samozřejmě jsou to pro ně rychlé peníze. Chápu je, ale na druhou stranu se zastávám Špindlerova Mlýna,“ říká bývalý zastupitel a nynější podnikatel v cestovním ruchu Martin Jandura.

Samotná obec se výstavbě nových apartmánů brání. V územním plánu stavbu nových bytových domů prakticky nedovoluje. A starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch (nestr.) doufá, že to tak zůstane i v budoucnu. „Věřím tomu, že zastupitelstvo bude do budoucna natolik rozumné, že nebude změny územního plánu povolovat,“ říká starosta.

Ve Špindlerově Mlýně žije 1100 lidí, je tam ale 15 tisíc lůžek. Řada z nich v nových bytech, kam majitelé jezdí jen na několik dní v roce. Až dva tisíce lůžek v hotelích kvůli tomu zmizelo. Mimo zimní a letní sezonu zůstává někdy město doslova poloprázdné.

Mrtvé město

Vlastníci bytů přitom kromě daně obci nic nepřináší, na provoz nepřispívají. Radnice pak jen s obtížemi zajišťuje správu veřejných prostor – údržbu cest, úklid sněhu, osvětlení.

Podle Jandury se hoteliéři snaží o maximální vytíženost svých ubytovacích kapacit, naproti tomu byty majitelů, kteří v obci nežijí, bývají často prázdné. „Nevěřím tomu, že velcí kluci z Prahy pronajmou své luxusní byty za 20 milionů například Jürgenovi z Drážďan za pár euro. Špindlerův Mlýn by opravdu mohl být v jednu dobu mrtvým městem,“ obává se Jandura.

Současná radnice ujišťuje, že investoři stavbu nových bytů neprosadí. Aby ale spolu s nějakým ochotným úředníkem obešli zákon, jako se to stalo v případě domů proti Medvědínu, tomu může bránit jen těžko.