Vražda, za kterou není koho trestat

Uherský Brod – Osm životů. Taková je tragická bilance útoku v Uherském Brodě, který se stal přesně před měsícem. Třiašedesátiletý útočník tam v restauraci Družba zastřelil sedm mužů, jednu ženu a pak si sám vzal život. Policie zatím pokračuje ve vyšetřování, žalobce na případ uvalil informační embargo. Pozůstalým stále pomáhají psychologové, ale i veřejnost - na sbírkový účet už přišlo téměř jeden a půl milionu korun. Vůbec nejtragičtější případ střelby v Česku otevřel i debatu o zbraních nebo rozmístění zásahových jednotek policie.

Přesně před měsícem přijala policie krátce po poledni oznámení, že do restaurace Družba v Uherském Brodě vešel muž a začal střílet po hostech i personálu. Byla zrovna doba oběda. Několik lidí uniklo předním i zadním východem, jeden muž se ukryl na toaletách, unikla i postřelená žena, které se povedlo vyběhnout ven. Zbylých osm hostů už takové štěstí nemělo. Třiašedesátiletý střelec, vyzbrojený šestiranným revolverem a samonabíjecí pistolí, je zastřelil. Zhruba dvě hodiny nato obrátil zbraň i proti sobě.

Osminásobná vražda šokovala celou republiku. Měsíc poté stále zůstávají otázky, které je třeba zodpovědět. Odpovědi ale přicházejí pomalu, vyšetřovatelé na případ uvalili informační embargo. A ne na všechny otázky veřejnost a pozůstalí dostanou odpověď. Je pravděpodobné, že důvod, proč muž vůbec vraždil, si útočník vzal s sebou do hrobu. A stejně tak i svoji vinu. „Pokud se potvrdí hypotéza, že jediným pachatelem byl právě onen muž, který si vzal život, tak v takovém případě není jiná cesta, než aby byl případ po prošetření odložen,“ řekl už dříve zlínský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

Policejní zásah prověřuje GIBS

Mezi nezodpovězenými otázkami je i to, zda policie v případu postupovala správně. První hlídka přijela na místo útoku do deseti minut. Policisté se pokusili do restaurace vstoupit, zastavila je ale střelba. Ti se proto stáhli, zavolali posily a čekali na zásahovou jednotku, která musela do Uherského Brodu dojet ze sto kilometrů vzdáleného Brna. „Bylo naprosto logické, že se policista stáhnul a zavolal posily, protože stačilo udělat pár kroků a posily už neměl kdo zavolat,“ reagoval na kritiku vedoucí zásahové jednotky Zdeněk Frank.

Zda byl postup policie v pořádku, nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Jejich šetření nebude ukončeno dříve než v řádech měsíců. Jedná se o poměrně rozsáhlou kontrolu,“ podotkl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Za jeden až dva týdny by ale podle ministra mohly být známy výsledky prvotní analýzy tragédie. Materiál, který Chovanec včera předložil Bezpečnostní radě státu, obsahuje pět bodů, které se týkají komunikace s obcemi a kraji, přípravy krizových plánů, dosahu zásahových jednotek, výcviku a školení policistů nebo získávání zbrojních průkazů.

„Chtěli bychom zhruba 4000 policistů dostat do ulic, a ne do kanceláří,“ popsal Chovanec plány pro příští čtyři roky, kdy by se mohly zvýšit početní stavy policistů. Nyní u policie slouží zhruba 40 tisíc lidí.

Změna možná potká i zásahové jednotky. Těch je v republice 8, krajů je ale 14. Zásahová jednotka z Brna, která jela i do Uherského Brodu, tak obsluhuje tři kraje – kromě jižní Moravy i Zlínský a Vysočinu.

Češi a zbraně: Vlastní ji tři lidé ze sta

Tragédie otevřela i debatu o zbraních a zbrojních průkazech. Útočník měl totiž platný zbrojní průkaz a obě vražedné zbraně držel legálně. Debata o případné změně kolem získávání a udělování zbrojních průkazů je podle Chovance teprve na začátku. „Musíme jít cestou toho, abychom lépe zapojili odbornou veřejnost do procesu vydávání zbrojních průkazů,“ uvedl Chovanec s tím, že případné změny by podle něj neměly šikanovat poctivé držitele zbrojních průkazů.

Vrah s průkazem

Třiašedesátiletý útočník, sám obyvatel Uherského Brodu, byl dlouhodobě nezaměstnaný. Podle sousedů trpěl psychickými problémy, stejně tak si lidé z okolí stěžovali na jeho psychicky nemocnou manželku. Se zbytkem rodiny se útočník už delší dobu nestýkal.

Muž byl od roku 2000 držitelem zbrojního průkazu, kterému měla letos v dubnu vypršet platnost. V lednu si proto zažádal o jeho prodloužení. Kladný posudek dostal od svého praktického lékaře, stejně tak od policie i městského úřadu. „Správní orgán logicky postupoval v souladu se zákonem a vyhotovil znovu průkaz. Jmenovaný si ho již nestihl převzít,“ uvedl zlínský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Když to rodina muže zjistila, údajně apelovala na policii, aby muži průkaz odebrali s tím, že je psychicky labilní. Policie si proto vyžádala nový lékařský posudek, na ten už ale nedošlo. Muž mezitím zaútočil v restauraci Družba. V době útoku měl stále platný zbrojní průkaz i legálně držené zbraně: šestiranný revolver Alfa vz. 820, a samonabíjecí pistoli CZ 75B – paradoxně výrobek uherskobrodské zbrojovky. Právě s těmito zbraněmi útočník před měsícem vraždil.

Posílit by se mohla zejména role lékařů. Testy a praktická zkouška pro získání průkazu jsou podle odborníků náročné dost. O tom, zda pacient vlastní zbrojní průkaz, se ale dozví jen praktický lékař, nikoli specialista nebo psychiatr. Jednou z cest by tak bylo umožnit lékařům přímý vstup do centrálního registru zbraní.

V Česku je mezi lidmi tři čtvrtě milionu registrovaných zbraní a téměř tři sta tisíc držitelů zbrojních průkazů. Pro jeho získání museli zvládnout teoretický test, nabít i vybít zbraň, trefit terč a získat zmíněný lékařský posudek. Zkoušku složí zhruba 75 procent žadatelů o průkaz. Právo držet zbraň mají dnes v Česku zhruba tři procenta lidí.

Vývoj počtu držitelů zbrojního průkazu a registrovaných zbraní v ČR
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Pomoc bude potřeba ještě dlouho

Uherský Brod už pohřbil své mrtvé a život ve městě se vrací do starých kolejí. Jde to ale pomalu. Místní o tragédii příliš mluvit nechtějí. Pozůstalí a přeživší jsou stále v péči psychologů. Postřelená sedmatřicetiletá žena, účetní restaurace Družba, které se povedlo z podniku během útoku vyběhnout, se léčí na oddělení neurochirurgie v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Na kontě veřejné sbírky, kterou vyhlásila uherskobrodská radnice na pomoc pozůstalým, se za měsíc od tragédie sešlo na půl druhého milionu korun.