Volání záchranářů podle sloupu osvětlení připravuje Vysočina

Vysočina – Větší města na Vysočině připravují novinku v systému pro volání záchranářů. Lidé, kteří se dostanou do nesnází, už nebudou muset nahlašovat přesně ulici, kde právě jsou. Stačí jen oznámit kód z nejbližšího sloupu veřejného osvětlení. V těchto dnech se začaly značit sloupy v Třebíči.

Tři písmena a dvě čísla – to je kód, který s vysokou přesností označuje místo ve spleti ulic Třebíče. Zdravotní indispozici člověka, požár, dopravní nehodu nebo jakýkoli jiný problém na ulici velmi často oznamují na tísňové linky dezorientovaní lidé a místo, kde se nacházejí, nedovedou určit. Příště by jim mělo stačit přečíst kód z nejbližšího sloupu.

Sloupy veřejného osvětlení si města většinou označují kvůli evidenci nebo poruchám. V Třebíči úředníky na radnici napadlo spojit síly s hasiči a zavést jednotnou evidenci. Divili se, proč už něco podobného dávno nefunguje. „Až se systém uvede do praxe a začne fungovat, tak bude velice přínosný pro všechny složky IZS,“ říká mluvčí Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Petra Musilová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Sloupy chtějí označit i v dalších městech Vysočiny. Až většina z nich předá přesné mapové podklady záchranářům, začne se s testovacím provozem. Podle předpokladů by to mohlo být ještě do konce roku. V Třebíči je potřeba do listopadu označit celkem 4 350 sloupů.