Veselí nad Moravou se chystá na stavbu průmyslové zóny, už má první zájemce

Až patnáct firem by mohlo do tří let najít zázemí v nové průmyslové zóně ve Veselí nad Moravou. První zájemci už se ozvali tamní radnici. Výstavbu zóny za víc než čtvrt miliardy korun schválila vláda v lednu, město nyní začalo připravovat smlouvy na výkup pozemků.

Mezi prvními zájemci, kteří se už ozvali vedení města, že by se chtěli do nových prostor nastěhovat, je nábytkářská firma z Boršic nedaleko Buchlovic. V posledních dvou letech totiž její pracovníci přijímají tolik zakázek, že téměř polovinu z nich musí vyřizovat externí společnosti.

„Máme momentálně osm lidí, optimální stav je šestnáct lidí ve výrobě, abychom uspokojili poptávku,“ popsal situaci ve firmě vedoucí výroby Interiéry CZ Hynek Chrenčík. Už dva roky společnost hledá náhradu za malou provozovnu, kam se kromě více zaměstnanců vedou i nové stroje.

Stavba zóny vyjde na 269 milionů (zdroj: ČT24)

Radnice předpokládá, že by výstavba průmyslové zóny mohla přinést až 600 nových pracovních míst. „Je to vynikající zpráva jak pro město, tak pro region,“ okomentoval už dříve rozhodnutí vlády podpořit výstavbu zóny místostarosta Veselí Petr Kolář (TOP 09).

Ve Veselí nad Moravou je vyšší nezaměstnanost než jinde v regionu, dosahuje až 8,5 procent. Navíc se z města odstěhuje v průměru sto lidí ročně. „Spousta lidí jezdí za zaměstnáním. Takže kdyby se oživila tahle lokalita, tento kraj, tak aby se tady lidé drželi,“ uvedl starosta Veselí nad Moravou Miloš Kozumplík (ODS).

Město musí vyřešit výkup pozemků

Průmyslová oblast bude z jedné strany přiléhat k ulici s rodinnými domy. Jejich obyvatelům se plánovaná stavba nelíbí, podle dostupných informací ale žádné protesty nechystají. Před počátkem výstavby se bude muset radnice vypořádat zejména s výkupy pozemků o rozloze 31 hektarů. Dalším problémem bude zajistit dopravní obslužnost areálu, hlavně vzhledem k problémovému viaduktu pod železniční tratí, který je v blízkosti plánované stavby.

V plánované průmyslové zóně ve Veselí nad Moravou najde místo více než desítka středně velkých firem. Na její výstavbu musí město sehnat 25 procent z celkových nákladů, které se vyšplhají na zhruba 270 milionů korun. Zbývajících asi 200 milionů pokryje státní dotace. Záměr vystavět novou průmyslovou oblast schválila na začátku roku vláda. Stavba by měla být hotová v roce 2022.

Nové průmyslové zóny se státní podporou mají kromě Veselí nad Moravou vzniknout ještě v letech 2017 až 2022 u Chebu a v Moravských Budějovicích. Od roku 1998 podpořil stát výstavbu 104 průmyslových zón.