V řece Bílině hromadně uhynuly ryby. Příčinu rybáři zjišťují

Události ČT: V Bílině hromadně uhynuly ryby (zdroj: ČT24)

V řece Bílině v neděli uhynulo větší množství ryb. Voda je zakalená a zapáchá po neznámé látce. Rybáři odebrali vzorky a informovali Povodí Ohře. Český rybářský svaz se domnívá, že viníkem mohou být znečištěné odpadní vody z čističky. Severočeské vodovody a kanalizace ale uvedly, že voda z čistírny odpadních vod by hromadný úhyn ryb nezpůsobila.

O úniku neznámé látky a úhynu ryb informoval Český rybářský svaz na sociálních sítích. První mrtvé ryby byly nalezeny během nedělního dopoledne. „Řeka je silně zakalená a zapáchá po zatím neznámé látce, aktuálně jsou odebírány vzorky a ve spolupráci s našimi místními organizacemi se snažíme zjistit rozsah úhynu a případný zdroj nebezpečných látek. Byly informovány orgány státní správy,“ uvedli na Facebooku rybáři

„S ohledem na počasí (množství srážek) je pravděpodobné, že viníkem mohou být například znečištěné odpadní vody a s tím související možný deficit kyslíku ve vodě. Při vyšších srážkách se dostávají nečištěné odpadní vody přímo do řeky,“ uvedl pro iRozhlas mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský s tím, že k podobným úhynům v souvislosti s dešti už došlo.

Čistička by údajně masivní úhyn ryb nezpůsobila

Odpadní látky, které kvůli vydatnému dešti vypustila do Bíliny čistička pod městem Most, by podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK) Ivety Kardianové hromadný úhyn ryb nezpůsobily. Je ale možné, že do řeky ústí potrubí, ze kterého mohla zatím neznámá látka uniknout, případně mohlo být vypuštěno nadjezí, uvedl Skalský.

„Udělali jsme analýzu neboli monitoring celého víkendového provozu a po celý víkend nebyla zaznamenána žádná havárie. Čistírna po celou dobu běžela v souladu s provozním řádem a odpadní vody odcházející do toku Bílina nemohly způsobit úhyn ryb,“ informovala Kardianová. Voda podle jejích slov byla chvíli zakalená, protože byl vyšší průtok. „Ani tento zákal nemohl způsobit úhyn ryb,“ dodala.

Do Bíliny pravidelně vysazují nové ryby. Školáci tam na podzim v roce 2019 vypustili například cejny, okouny či kapry za cílem revitalizace řeky. Rybáři doufají, že uhynula jen část ryb v nejpostiženějším úseku řeky.

Žádná opatření rybáři podle mluvčího neplánují. Znečištěná voda odteče a tím se i vyčistí. Rybáři pak do řeky vysadí nové ryby, je tomu tak každým rokem. „Snažíme se vysazovat například i se společností Unipetrol dvakrát ročně původní druhy ryb,“ řekl Skalský.

Zda neunikla nějaká látka právě z Unipetrolu nebo jiné společnosti, zatím nelze zcela vyloučit. Rybáři však úsek v lokalitě, kde se největší petrochemická společnost v Česku nachází, kontrolovali, voda tam byla čistá. „Voda kolem Litvínova nebo přes město v Mostě je v pořádku, zatímco pod čistírnou už byla hodně zakalená voda,“ řekl Skalský.

K nejzávažnější otravě ryb došlo loni na podzim v řece Bečvě, kam opakověně unikly neznámé látky. Podle České inspekce životního prostředí otravu ryb v září způsobily kyanidy. Původce otravy je stále neznámý. Policie případ stále vyšetřuje.