V okolí Ohře se začíná projevovat nedostatek kempů a sociálních zařízení

Karlovarsko - Zázemí pro vodáky na řece Ohři už dávno nestačí. O jedinou sjízdnou řeku v kraji je zájem v posledních letech trojnásobný. Před třemi lety odstartovalo z největší půjčovny lodí v regionu během sezony přibližně 5 tisíc vodáků. Letos jich bude více než 20 tisíc.

Zhruba stejný počet lidí si přiveze svoji loď nebo si ji půjčí jinde. „Potřebují někde složit hlavu, potřebují používat sociální zařízení. S tím zřejmě tábořiště nebo bufety kolem řeky nepočítaly,“ sdělila vedoucí půjčovny lodí v Loktu Hana Červenková. Samotní vodáci také neskrývají své rozhořčení.

Rozvoj kempů ale podle provozovatelů brzdí přísné zákony, jak uvedl správce vodáckého tábořiště v Loktu Jaroslav Barták. Krajský úřad o situaci jedná s podnikateli a obcemi. Ve spolupráci s vodáky připravil brožuru o nebezpečných místech, která jsou označená cedulemi. „Vodácká Ohře je projekt, který se vyvíjí a není možné skokově všechno během jednoho roku odstranit,“ nechal se slyšet hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS).

Povodí Ohře, krajský úřad i vodáci teď připravují plány na stavební úpravy nebezpečných míst na Ohři. Aktuálně řekou protéká málo vody, přesto by nebezpečná místa vodáci měli přecházet. Jen na tuhnickém jezu v Karlových Varech se v posledních deseti letech utopilo patnáct vodáků.