V Lidicích kvete největší růžový sad ve střední Evropě

Lidice – V Lidicích kvete největší růžový sad ve střední Evropě. V areálu je vysazeno přes 24 tisíc růží ve 240 odrůdách. Květiny pravidelně získávají i ocenění na soutěžích. Lidé mohou sad navštívit od června až do října. Podnět k založení růžového sadu přišel roku 1954 z Anglie.

Odborná firma pečuje o sad celý rok. Lidický památník jí za to ročně platí milion korun. Letošní zima byla v historii sadu zatím nejkrutější - únorový mráz zničil tisíce růží. Každý rok se proto musí vysazovat nové. Na komplexní obnovu přispívají lidé z celého světa. Letos se na darech podařilo vybrat 126 tisíc korun. Nové květiny vysazují například i novomanželé, kteří si v sadu řeknou své „ano“.

Květinové záhony leží mezi starými a nově založenými Lidicemi a představují tak i jejich spojnici. „Růže byla symbolem Lidic už proto, že vypálení Lidic proběhlo v době, kdy kvetou růže,“ dodal ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Podnět k založení růžového sadu přišel roku 1954 z Anglie od spolku Lidice budou žít. Jeho předsedou byl tehdy poslanec britského parlamentu Barnett Stross. Anglie poté poslala do Lidic dar v podobě mnoha druhů růží od věhlasných pěstitelů. Své kolekce růží ale věnovaly sadu i další země. Sad byl slavnostně otevřen 19. června 1955.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)