V Kutné Hoře hořel odpad, škoda přesáhla 10 milionů

Vstup z místa: Hasiči brání plamenům v šíření (zdroj: ČT24)

V Kutné Hoře v městské části Karlov vzplanul odpad a minimálně jeden nákladní vůz ve stejném areálu. Oheň začal hořet zřejmě kolem druhé hodiny odpolední, jeho dým viděli lidé až v Praze. V podvečer pak hasiči dostali plameny pod kontrolu. Škoda už přesáhla 10 milionů korun, dým poškodil i elektroniku v přilehlé hale.

Požár začal okolo druhé hodiny odpolední. „Hasiči zasahují v dýchací technice, velitel vyhlásil třetí stupeň poplachu,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel po jejich příjezdu na místo. K areálu s odpadem dorazilo celkem 16 hasičských jednotek, z toho 13 jednotek dobrovolných hasičů.

Poté, co se oheň rozšířil také na přilehlou polní plochu, zapojil se do hašení i vrtulník s vakem na vodu. Kromě odpadu zcela shořela také hala, která byla v bezprostředním sousedství požáru. Hasičům se podařilo ochránit další okolní haly, některé z nich ale poškodilo sálavé teplo. V jedné z hal je sklad elektroniky v hodnotě několika milionů korun.

Hasiči hasí požár odpadu v kutnohorském areálu
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

„Vyšetřovatel na místě stále pracuje, je tam složitá situace, v areálu je více majitelů a nájemců. Po konzultaci s nájemcem se zvýšila škoda na elektronice v sousední hale,“ řekl Gabriel. Plamenné hoření sklad nezasáhlo, elektroniku poškodily pouze zplodiny.

Hasiči už od nedělního večera jen dohašují, pomůže jim s tím speciální těžká technika z Jihlavy, na místo dorazí také hasicí speciál z automobilky Škoda Auto, který disponuje takzvanou lehkou pěnou. Likvidace požáru bude pokračovat minimálně část noci, nejspíše ale až do pondělního rána.

Několik hasičů se zranilo

Záchranáři na místě museli několik krotitelů ohně ošetřit, při hašení totiž zkolabovali kvůli vysokým teplotám. Velitel zásahu zřídil čerpací stanoviště v lomu, vodu zasahující hasiči dopravovali na místo kyvadlově cisternami.

Plameny vzplály v areálu firmy na zpracování odpadu. Dým se zbarvil do sytě černé barvy proto, že hořel hlavně papír, lepenka a plasty. „Dým stoupá vzhůru a vítr mění směr,“ řekl během zásahu Gabriel. Díky dobrým podmínkám tak nebyli lidé výrazně ohroženi. Vyšetřovatelé zatím příčinu vzniku požáru neznají.