V Hlučíně vystavují meč posledního Přemyslovce. Pozůstalí po jeho smrti zbraň rituálně zlomili

Meč posledního Přemyslovce dorazil z polské Ratiboře do severomoravského Hlučína (zdroj: ČT Ostrava)

V hlučínském Červeném kostele je od pátku vystaven meč posledního Přemyslovce Valentina Hrbatého. Do konce září bude rituálně zlomená zbraň součástí výstavy Přemysl Otakar II. – zakladatel Hlučína a jeho dědictví, kterou připravilo Muzeum Hlučínska v prostorách tamního zámku.

„Náštěvníci mohou vidět meč od páteční 17. hodiny,“ podotkl redaktor České televize Pavel Habram s tím, že unikát si lze prohlédnout až do neděle 30. září.

Meč Přemyslovce (zdroj: ČT24)

„Když se 13. listopadu 1521 odebral na věčnost ratibořský kníže Valentin řečený Hrbatý, málokdo ze současníků si uvědomoval, že spolu s ním po mužské linii vyhasl i slovutný rod Přemyslovců,“ řekl odborný pracovník Muzea Hlučínska Jiří Neminář. Přemyslovci tak zmizeli ze scény až 215 let po vraždě Václava III. hlavně díky nemanželským potomkům.

Nejvýznamnějším nemanželským potomkem byl Mikuláš, kterého nechal jeho otec Přemysl Otakar II. dokonce legitimizovat. Záměr, aby Mikuláš posléze převzal po otci královskou korunu, se nepodařil, a tak se nemanželský syn usadil v Opavě. Jím založená rodová větev nakonec vládla ve Slezsku až do 16. století a Valentin Hrbatý byl její poslední mužský příslušník.
Jiří Neminář
odborný pracovník Muzea Hlučínska

Když zemřel, zlomili na znamení vymření rodu rituálně jeho meč a položili jej na rakev. Na scéně se meč objevil opět v roce 1996 při rekonstrukci dominikánského kláštera v Ratiboři, když byl vyjmut z Valentinova hrobu. Od té doby představuje nejdůležitější exponát ratibořského muzea.

Jako takový zůstává na místě, kde byl nalezen, a jen při mimořádných příležitostech jej muzeum zapůjčuje. Naposledy se tak stalo před třemi lety, kdy byl meč krátce na výstavě v Opavě.

Výstava potrvá do 25. listopadu

Samotná výstava věnovaná zakladateli Hlučína Přemyslu Otakarovi II. bude přístupná do 25. listopadu v místním zámku. Výstava představuje osobnost panovníka a jeho potomky, na které se povětšinou v učebnicích zapomnělo.

„Od partnerských muzeí jsme za tímto účelem zapůjčili řadu archeologických nálezů, jako je kuchyňská keramika, komorové kachle, středověké zbraně a předměty denní potřeby. Pány určitě zaujme kompletně dochovaná drátěná košile,“ uvedl ředitel muzea Metoděj Chrástecký.