V chladu míří bezdomovci do azylových domů. Jen jeden se stará i o nemocné

Praha – Bezdomovci začali s chladným počasím zaplňovat azylové domy. Ti pražští plní také jeden neobvyklý azylový dům – bezdomoveckou ozdravovnu. Ta se stará o nemocné lidi bez domova, některým k uzdravení významně pomůže jen to, že mohou nějaký čas v klidu a teple ležet.

Azylový dům s ošetřovatelskou službou je v Česku jediný, své služby – pobyt, jídlo, popř. léky – nabízí pouze lidem s akutní nemocí nebo čerstvě propuštěným z nemocnice. „Smlouvu dostávají na týden. Podle zdravotního stavu, podle toho, jak se to vyvíjí, mohou dostat první a druhé prodloužení. Maximum jsou tři týdny,“ upozornila ředitelka domu Jana Reichlová. V předvánočním týdnu v domě pobývala například žena s virózou nebo muž s bércovým vředem, který se teď téměř zázračně hojí. „Celý den tady mohu ležet. Mám pokoj, nikdo mě nikam nehoní,“ podotkl lečící se bezdomovec Petr Libra.

Štědrovečerní večeři klientům ozdravovny připraví a přiveze jako sponzorský dar restaurace z centra Prahy.

Kromě azylového domu s ošetřovatelskou službou se před Vánoci zaplňují i další útulky pro lidi bez domova. I denní stacionáře se nyní chystají na svátky a připravují slavnostní pohoštění. „Každý při odchodu dostane dárek,“ slíbila vedoucí střediska Naděje Jaroslava Daško Zemanová.

Jako předvánoční dárek od města potom bezdomovci dostali dvě nové noclehárny. Střechu nad hlavou, teplo a postel v nich nalezne až 190 klientů. Díky sponzorskému daru v nich budou i deky.