V Bystrci vyhořel chátrající obchodní dům Letná

Bývalý obchodní dům Letná v Brně-Bystrci v neděli večer vyhořel. V areálu sídlištního nákupního střediska, které je od počátku století pro veřejnost uzavřeno a podle hasičů stejně byla v plánu jeho demolice, byly odložené pneumatiky. Požár proto zahalil okolí hustým kouřem.

K požáru v Černého ulici v Brně-Bystrci vyjeli hasiči v neděli po šesté hodině večer. Plameny dostali pod kontrolu o dvě hodiny později, ale úplná likvidace požáru jim trvala ještě další dvě hodiny. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, na místě bylo podle přehledu zásahů nejméně deset jednotek.

Po příjezdu hasiči podle svého mluvčího Filipa Venclovského zjistili, že v obchodním domě Letná hoří uskladněné pneumatiky. Stoupal z nich hustý dým a šířil se do okolí. Mobilní chemická laboratoř, kterou hasiči zavolali, ale nezjistila, že by se s ním šířily i nebezpečné látky.

Letná vznikla v 70. letech jako typická budova pro služby a obchody na sídlišti. Od přelomu století je však nevyužita a chátrá. Od počátku desetiletí se hovoří o její obnově nebo spíše náhradě jiným objektem. Objevilo se již několik projektů. Původně chtěl investor postavit devítipodlažní budovu, což se ale místním nelíbilo. Později projekt změnil na sedmipodlažní budovu, čemu již byla radnice nakloněna více.

Předloni odsouhlasilo vedení města prodej pozemků pod bývalým obchodním domem, práce na jeho proměně ale zatím nezačaly. Podle hasičů se nicméně již před požárem počítalo s demolicí.