Bývalého místostarostu Lovosic zadržela policie, zřejmě v souvislosti s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci

Bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu zadržela policie. Podle informací České televize to souvisí s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci. Zadržení někdejšího komunálního politika potvrdil soudce Martin Parolek, jehož trestní senát měl ve středu projednat případ, v němž je Závada obviněn z pokusu o vraždu. Podle Parolka ale aktuální zadržení s kauzou nesouvisí.

Miroslava Závadu zadrželi policisté v úterý spolu s padesátiletou ženou. „Žena byla téhož dne propuštěna ze zadržení. Muž je stále v zadržení. Obě osoby jsou podezřelé z majetkové trestné činnosti. Do současné doby ve věci nebyl nikdo obviněn. Vzhledem k probíhajícím úkonům zatím nemůžeme poskytnout bližší informace,“ uvedl policejní mluvčí Kamil Marek.

Závada je podle informací ČT podezřelý, že se jako zaměstnanec příspěvkové organizace Ústeckého kraje Krajská majetková podílel na manipulaci při přidělování zakázek. Šlo o zakázky malého rozsahu zadávané bez výběrového řízení. Krajská majetková spravuje část majetku Ústeckého kraje. Okresní státní zástupce Pavel Kaláb uvedl, že věc je v běhu a návrh na vzetí Závady do vazby zatím nebyl učiněn.

Závada býval členem vedení ODS v Ústeckém kraji, do roku 2006 působil jako místostarosta Lovosic. Z funkce byl tehdy odvolán v souvislosti s obviněním, že se podílel na zahlazení dopravního přestupku litoměřického soudce. Závadu i další obžalované soud v případu osvobodil. Do vedení města se však politik už nevrátil a ve volbách v roce 2014 se nedostal ani do zastupitelstva.

Do středu pozornosti se opět dostal na konci ledna 2022, kdy se v hotelu ve Straškově na Litoměřicku dostal do potyčky s manželem ženy, s níž v hotelu pobýval. Druhý muž byl postřelen, Závada tvrdí, že to byla nešťastná náhoda. Skončil ale před soudem, státní zástupce tvrdí, že se Závada muže pokusil zavraždit a výstřel jen náhodou nezasáhl orgány, jejichž poranění by ohrozilo mužův život.

Jednání naplánované na středu však kvůli zadržení Závady soud odročil. Hlavní líčení by mělo pokračovat v březnu.