Univerzita Palackého vystaví velmi vzácný obraz. Odborník ho objevil náhodou v antikvariátu

Olomoucká veduta

Univerzita Palackého v Olomouci představí už ve středu velmi vzácnou a hlavně dosud neznámou vedutu barokní Olomouce. Obraz znázorňující město v době jeho největší slávy objevil emeritní profesor katedry dějin umění filozofické fakulty Ivo Hlobil náhodou v jednom z pražských antikvariátů. Škola se dílo z první třetiny 18. století rozhodla zakoupit a trvale ho zpřístupnit veřejnosti.

Podle mluvčí univerzity Gabriely Sýkorové Dvorníkové má veduta rozměr 29,5 krát 115 centimetrů. Barokní dílo zakoupila filozofická fakulta. „Historická hodnota je vysoká a obtížně vyčíslitelná. Cenu, za kterou se nám podařilo dílo získat, nebudeme zveřejňovat,“ řekla. 

Přáli jsme si pořídit vedutu pro město Olomouc a trvale ji zpřístupnit zdejší veřejnosti. Jinak by hrozilo, že by dílo koupil nějaký soukromý sběratel, veřejnosti by pak bylo nedostupné.
Jana Zapletalová
Univerzita Palackého v Olomouci, katedra dějin umění

Veduta, která podle odborníků vznikla na přelomu let 1731 a 1732, nabízí pohled na Olomouc. Město zobrazuje z míst dnešního Tabulového vrchu. Barokní metropoli ukazuje v době její největší slávy. Dominují jí klíčové stavby, které přetrvaly do dnešní doby a vtiskly tvář současné Olomouci, jsou jako například chrámy sv. Mořice, Panny Marie Sněžné či svatého Michala.

„Identifikace některých památek nebyla vždy snadná. Kresba totiž zachycuje i objekty, které již zanikly či významně pozměnily svou podobu,“ doplnil Ondřej Jakubec z katedry dějin umění. 

Vystaví ji v informačním centru

Dílo bude poprvé k vidění v informačním centru univerzity od středy příštího týdne. Návštěvníci ji na výstavě budou moci srovnat s vybranými známými pohledy na Olomouc z 16. až 18. století a pozorovat, jakými dominantami se město ve starších dobách pyšnilo.

„Pohled na krásné a unikátní panorama města v barokní době nás může inspirovat k zamyšlení nad novodobými stavebními zásahy, které narušují horizont a nenávratně poškozují stále dobře dochované, cenné panorama,“ dodala Jana Zapletalová z Univerzity Palackého v Olomouci.