U Mostu hořela výrobní hala na plasty. Škoda přesáhne sto milionů

Požár výrobní haly na plasty napáchal škodu za sto milionů (zdroj: ČT24)

Hasiči od rána zasahují u požáru výrobní haly na plasty v průmyslové zóně Joseph nedaleko Havraně na Mostecku. Hořet začalo v jedné z hal společnosti RAI Most, kde se vyrábějí plastové díly pro automobily. Desítky lidí museli hasiči evakuovat. Požár, který už se podařilo lokalizovat, způsobil podle předběžných odhadů škody za víc než sto milionů korun.

Podle informací z operačního střediska Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje byl požár ohlášen v 05:13. Na místo postupně vyjelo 14 jednotek. „Začala hořet hala, kde byla výrobní technologie. V době příjezdu prvních jednotek byla požárem zasažena celá a požár se šířil do dalších hal,“ popsal velitel zásahu Petr Pospěch.

Před jedenáctou hodinou se podařilo další šíření požáru zastavit. Hasiči jsou ale stále na místě a dohašují lokální ohniska. Situaci jim celý den komplikují nízké teploty. Zamrzá voda, navíc plyn se v tomto počasí šíří rychleji. 

Příčiny požáru budou v pondělí zjišťovat vyšetřovatelé. Od čeho začalo hořet, zatím není jasné. Předběžný odhad škod přesahuje sto milionů korun.

Na Mostecku se už několik dní kvůli nadlimitním koncentracím polétavého prachu špatně dýchá. V místě požáru je mlha. Stav ovzduší ale požár plastů nezhoršil.  Na místě je navíc i měřicí vůz, který žádné nebezpečné znečištění zatím nezaznamenal. „Kouř stoupal směrem nahoru a navíc je to neobydlená část, takže ohrožení lidí tady nebylo,“ dodal Pospěch.

Od začátku letošního roku jde už o druhý podobně velký požár. Na sto milionů korun odhadli hasiči škody i po požáru, který 8. ledna zničil průmyslovou výrobu v Kopřivnici na Novojičínsku. Dosud největší škodu od roku 1990 způsobil požár ve Spolchemii v Ústí nad Labem v listopadu 2002, který napáchal škody za více než dvě miliardy korun.