Tři tisíce lidí se chystají na maraton přes sedm beskydských tisícovek

Třinec – Horský maraton Beskydská sedmička, který pořádá pátým rokem horolezec Libor Uher, startuje dnes večer ve slezském Třinci. Náročná trasa s více než pěti tisíci výškovými metry řadí tento závod mezi nejextrémnější v Česku. Přesto si získal mimořádnou oblibu. Ke startu se připravují přes tři tisíce závodníků.

Beskydská sedmička

Přechod přes deset vrcholů Beskyd, z nichž sedm přesahuje tisíc metrů nad mořem, má letos trasy dvou obtížností. Náročnější verze nazvaná Sport je zároveň mistrovstvím České republiky v horském maraton dvojic. Měří 94 kilometrů, převýšení dosahuje 5 430 metrů. Hobby verze je jen pět kilometrů kratší.

Od počátku je to závod dvojic, startují muži i ženy všech věkových kategorií. Závodníci jsou na sobě závislí, takže když jednomu dojdou síly, skončí oba. I proto značná část závodního pole nedojde do cíle. Loni startovalo 3 090 závodníků, do cíle jich dorazilo asi o tisíc méně.

Beskydská sedmička
Zdroj: http://www.beskydskasedmicka.cz

Ti nejrychlejší trasu zdolají za 12 hodin. Běží celou noc a ráno. Loni se dvě dvojice dostaly pod tuto hranici. Jaroslavu Balatkovi a Pavlu Štrynclovi to trvalo 11 hodin a 49 minut. Limit pro dokončení závodu je 30 hodin.

Akreditace začala v pátek v poledne ve Frenštátě pod Radhoštěm. Počet lidí, kteří mohou startovat, organizátoři omezili na tři tisíce, z toho šest set míst je spojeno s příspěvkem na opuštěné a nemocné děti. Už na konci srpna bylo plno. Část výtěžku dostane například těžce popálený chlapec Lukáš Hýbl z Prostějova.

Beskydy
Zdroj: ČT24

K samotnému startu se závodníci přesunou do Třince, začátek je ve čtvrt na jedenáct v noci. V sobotu kolem desáté dopoledne by mohli ti nejrychlejší dorazit do cíle, který je ve Frenštátě pod Radhoštěm. V nohách budou mít Malý a Velký Javorový, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Tanečnici, Radhošť a Velký Javorník.