Táborská policie ustupuje před azbestem, rok bude roztroušená v okolí

Tábor – Svoji největší budovu na Táborsku – postavenou v roce 1985 z tzv. boletických panelů – musí policie vyklidit. Chystá se její rekonstrukce a ta nemůže probíhat za provozu. V panelech je azbest, který může ohrozit zdraví. Začaly proto největší policejní manévry v historii jihočeské policie. Rok budou policisté i se vším vybavením pobývat v náhradních prostorách.

Policie vyklízí své táborské sídlo (zdroj: ČT24)

Policejní budova v Soběslavské ulici v Táboře je charakteristická modrou fasádou obloženou pohledovým sklem. Její konstrukce z tzv. boletických panelů však skrývá azbest – látku, která proniká do plic a může způsobit jejich rakovinu či jiná onemocnění dýchací soustavy. V minulosti se kvůli jeho přítomnosti vyklízely školy, nyní žáky napodobují policisté. Jediné, co smí v jejich kancelářích zůstat, je nečalouněný nábytek. „Chtěli jsme zajistit ochranu zdraví pro zaměstnance policie i pro občany,“ podotkl vedoucí táborského územního odboru Jiří Štecher.

Policisté budou během opravy svého okresního ústředí pracovat na více místech. Dočasně znovu ožijí služebny v Jistebnici a v Chýnově, kde před časem zanikla obvodní oddělení. Část táborských policistů bude dojíždět do Bechyně, cizinecká a dopravní policie zase našla dočasný azyl na dálničním oddělení v Chotovinách.

Lidé se nemusí bát, že by se po přestěhování policii nedovolali. S sebou si do náhradních služeben vzala veškeré vybavení, telefony budou mít stejné linky jako dosud. „Přestěhovali jsme kromě nábytku také výpočetní techniku, faxovou techniku, kopírky a další věci, abychom mohli plnohodnotně fungovat,“ ubezpečil vedoucí dopravního inspektorátu Jan Rychtecký.

V Soběslavské ulici sídlí vedení územního odboru, preventivně informační skupina, personální oddělení, operační středisko, kynologové, dopravní inspektorát a oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál – celkem téměř 150 policistů. S výjimkou recepce má být do příštího týdne budova zcela prázdná. Během následujícího roku ji čeká zateplení, výměna oken a střechy, vše bude kvůli azbestu doprovázet přísná kontrola.