Stovky milionů za dostavbu Temelína už proudí do obcí a měst

Praha/České Budějovice – Finance za dostavbu temelínské jaderné elektrárny už začaly proudit do obcí a měst v okolí. Oficiálně jde o příspěvek v programu partnerství. Neoficiálně, i když veřejně, se jedná o kompenzace za dostavbu elektrárny. Přestože vláda ještě o nových blocích nerozhodla, první miliony už radnice mají na svých účtech. „Mohu potvrdit, že první finanční prostředky už odešly,“ informuje Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín. Dále probíhají výběrové řízení na dodavatele stavby. O zakázku se zajímá překvapivě vysoký počet firem.

Zatímco většina měst a obcí v Česku v souvislosti s ekonomickou krizí šetří, v okruhu třinácti kilometrů kolem jaderné elektrárny se opravuje a plánuje. Sto milionů korun dostanou od ČEZu v průběhu deseti let například Temelín a Týn nad Vltavou, padesát potom Dříteň. „Rekonstruujeme a zateplujeme školu,“ uvedl starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek. Kromě příspěvku na opravu školy ČEZ letos Týnu bude sponzorovat opravy chodníků. Pracovat se začíná i v dalších obcích. A miliony už dorazily také na účet kraje.

„Jde o uplácení obcí, aby souhlasily s dostavbou“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Změna územního plánu ve prospěch dostavby bude stát elektrárenský koncern na čtyři miliardy, z toho ale tři miliardy představují investice související se stavbou. „V podstatě jde o uplácení obcí, aby souhlasily s dostavbou Temelína,“ tvrdí Monika Wittingerová-Machová ze sdružení Jihočeské matky.

Výstavba nových bloků ještě není jistá a úřednická vláda o nich velmi pravděpodobně nerozhodne. Politici, energetici a aktivisté už s ní ale počítají, stejně jako stavaři a technici. Výběrové řízení na zakázku v hodnotě nejméně 130 miliard zaujalo řadu společností. „Zadávací dokumentaci si v tuto chvíli vyzvedlo dvacet pět firem,“ uvedl Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu.

Podle oslovených jihočeských politiků navíc úředníci a ochranáři do voleb patrně nestihnou dokončit tzv. velkou EIA, to znamená proces posuzování vlivu možné dostavby na životní prostředí.