Stop českému Woodstocku? Zastupitelé Mladých Buků blokují havlovský festival

Reportáž: Mladé Duby nechtějí hostit „český Woodstock“ (zdroj: ČT24)

Zastupitelé krkonošského městečka Mladé Buky nechtějí, aby se na jejich katastru konal hudební festival Zahradní slavnost, pokračovatel akce Trutnoff Open Air známé jako český Woodstock. Městys proto přijal čtvero vyhlášek, které konání akce, již tradičně navštěvoval Václav Havel, velmi ztěžují.

Akce nazvaná Zahradní slavnost a Open Air Workshop by se podle organizátorů měla konat od 17. do 20. srpna na pronajatých jedenácti hektarech soukromých luk nedaleko Hrádečku, chalupy prezidenta Václava Havla. Vystoupit by měly hlavně tuzemské kapely, například Tata Bojs, Sto zvířat nebo Plastic People. Připravené mají být také debaty, projekce a semináře.

Podle pořadatele akce Martina Věcheta není letošní lokalita (v minulosti festival probíhal v Trutnově) vybraná náhodou. „Uskuteční se na soukromé louce mezi lesy poblíž epicentra svého vzniku - symbolicky nad Hrádečkem našeho náčelníka,“ uvádí pořadatelský tým.

První neoficiální ročník festivalu proběhl v roce 1987 ve Volanově u Trutnova a tehdy ho ještě rozehnala komunistická policie; hudební aparaturu se tehdy podařilo schovat na Havlově Hrádečku a pozdější prezident se stal mnohaletým příznivcem této kulturní akce přezdívané jako český Woodstock.

Proti festivalu se ale postavil krkonošský městys, který by ho měl letos hostit. Starostka Lucie Potůčková prohlásila, že jsou čtyři pětiny obyvatel proti, a upozornila na to, že lokalita, kde se má akce odehrávat, se nachází u evropsky významné lokality a přírodního parku. Sami majitelé okolních pozemků mají obavy o poničení parcel a vybranou louku označují za nevhodnou.

Zásah obce: Vysoké odvody a hudba jen do deseti

Do konání festivalu se nakonec rozhodli zasáhnout i zastupitelé a na svém pondělním jednání schválili obecně závazné vyhlášky o regulaci hlučných činností, o nočním klidu, o místním poplatku ze vstupného a o stanovení podmínek pro pořádání, průběh a ukončení veřejnosti přístupných kulturních podniků ve venkovních prostorech.

U poplatku ze vstupného obec zvolila maximální zákonem danou možnost odvodu ve výši 20 procent. Organizátorka festivalu Eva Navrátilová zastupitelům řekla, že na akci by mohlo dorazit dva až tři tisíce lidí. Při ceně vstupenky 980 korun by odvod obci činil čtyři až šest set tisíc korun, což považují za nestandardní.

Podle vyhlášky o nočním klidu by hudební produkce měla skončit ve 22:00. To označuje za problematické Martin Věchet. „Lidé tam pak nebudou mít program, nic je tam držet nebude,“ řekl. „Využijeme všech zákonných možností, aby festival šlo uskutečnit. Všech možností, které umožňuje legislativa, abychom tyto dopady zmírnili.“ 

Tichý Trutnov?

Minulé ročníky festivalu se konaly v Trutnově, kde ale vede Věchet dlouholeté spory s radnicí a možnost ukončení pořádání festivalu v areálu Bojiště oznamoval již dřív, a to pro údajnou nejistotu, co bude s pozemky v okolí Bojiště. Radnice to označovala za humbuk, kterým se Věchet snaží na festival dostat co nejvíce lidí.

Na Bojišti se tradičně koná i hudební festival Obscene Extreme, který tam bude 5. až 9. července. Radnice se před časem vyjádřila, že s oběma festivaly na Bojišti počítá, protože patří ke kulturní scéně města.