Srní usiluje o dotaci na záchranu dvorce Antýgl. Musí ale omezit ubytování

Boj o záchranu posledního šumavského dvorce (zdroj: ČT)

Obec Srní se snaží zachránit bývalý královácký dvorec Antýgl na Šumavě. Na obnovu tamních památkově chráněných stavení by ráda využila státní dotaci. Její čerpání je ale podmíněné tím, že dané objekty nebudou sloužit k ubytování. Donedávna přitom Antýgl nabízel na tři desítky lůžek pro turisty.

Před dvěma roky budovy neprošly revizí elektrických rozvodů a komínů. Poprvé od sedmdesátých let tak zůstaly bez turistů. Sídlo bývalých osadníků je dnes součástí autokempu. Zájem o něj mají kromě turistů i filmaři. Už po válce se tu odehrálo několik scén snímku Divá Bára z roku 1949.

Na obnovu hlavní budovy teď Srní žádá dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu. „Jenom na jednu budovu to dělá skoro pětadvacet milionů,“ řekl starosta Václav Veselý (nestr.).

Jednou z podmínek pro získání prostředků je také to, že v chalupě už nebude možné lidi ubytovávat, ale bude tam geologická expozice Šumavy. Kemp tím přijde o část ubytovací kapacity, zhruba třicet míst. Lůžka zůstanou v menší usedlosti. I ta je ale v současnosti kvůli špatnému technickému stavu zavřená.

Králováckých dvorů bylo na Šumavě osm, Antýgl (z německého ein Tiegel – sklářská pec) zůstal jako jediný zachovalý. „Byly ve Stodůlkách, ve Stachách a na dalších místech, v oblasti Železné Rudy, bohužel dnes ty stavby skoro neexistují,“ řekl historik Muzea Šumavy Kašperské Hory Vladimír Horpeniak.

Rozlehlý dvorec s kaplí na pravém břehu řeky Vydry býval v 16. století osídlen takzvanými Králováky, svobodnými šumavskými osadníky převážně německé národnosti, kteří byli podřízeni jen českému králi.