Speciální karavan umožní rodinám s vozíčkáři vyrazit na dovolenou kamkoli

Leoš Fučík popisuje vybavení karavanu (zdroj: ČT24)

Rodinám s handicapovanými členy bude od listopadu sloužit unikátní obytný vůz. Díky speciální úpravě jim umožní jet na dovolenou bez větších omezení. Za nápadem stojí brněnská nezisková organizace Opus Lacrimosa, která se věnuje pečujícím osobám. Zájemci si karavan budou moci pronajímat za dotovanou cenu.

Michal Vidura z Ochoze u Brna je od narození na vozíku. S manželkou Anetou a synem Jáchymem rádi cestují. Plavili se například na lodi z Itálie do Francie. Bez přátel, kteří jim pomohli tam, kde byly bariéry, by to ale nešlo.

Na dovolenou by se chtěli vydat i sami, najít vhodné ubytování je však složité. „Potřebujeme bezbariérovou koupelnu a toaletu, vysokou postel. Když je postel nízká, tak manžela nemohu z vozíku uložit,“ vysvětlila Aneta Vidurová.

V Česku chyběl obytný automobil pro postižené

Podle společnosti Opus Lacrimosa, která pomáhá osobám pečujícím o handicapované a nemohoucí, se s podobnými omezeními potýká na jižní Moravě přes šedesát tisíc rodin. „Pečující o handicapované se nedostanou na dovolenou desítky let. Nechtějí jet bez nich a neexistuje ani zařízení, kam je mohli na čtrnáct dnů umístit,“ řekl ředitel Opus Lacrimosa Leoš Fučík.

Speciálně upravený karavan pro handicapované
Zdroj: ČT24

Také Leoš Fučík pečuje o dceru se zdravotním omezením a chtěl s ní vyrazit na dovolenou. „Minulý rok jsem při plánování dovolené s úžasem zjistil, že ani v Česku, ani v celé Evropské unii neexistuje půjčovna, a dokonce ani obytný automobil, který by splňoval aspoň základní podmínky pro vozíčkáře,“ řekl Leoš Fučík, který se rozhodl, že se do vývoje takového auta ve sdružení Opus Lacrimosa pustí sám.

Speciálně upravený obytný vůz už je na světě. Oproti běžným karavanům má například širší dveře nebo zvedací plošinu. „Vozíčkář může přesednout do závěsného zařízení, se kterým se dostane buďto do prostoru toalety, nebo na svoji postel, která je rozměrově navržená, aby tam měl dost místa, nebo až na místo řidiče. Vůz může řídit i člověk, který vyžaduje ruční řízení,“ popsal speciální obytný vůz Leoš Fučík.

Zbývá ještě doplnit nábytek a během měsíce už si obytný vůz budou moci zájemci pronajmout. 

  • Průkaz ZTP–ZTP/P alespoň jedna cestující osoba
  • Řidičský průkaz minimálně skupiny B starý alespoň 3 roky nebo čestné prohlášení řidiče o škodním průběhu
  • Cena maximálně 1500 korun za celý vůz na den. Na přání je pak přistavení vozu na libovolné místo v České republice i poskytnutí řidiče-asistenta
  • zdroj: Opus Lacrimosa