Šneci nebo kozy. Seniorům v Břeclavi pomáhá netradiční zooterapie

Šneci nebo kozy jako společníci pro volný čas (zdroj: ČT24)

Domovy důchodců nabízejí klientům nové možnosti terapií. Jednou z nich je netradiční zooterapie se zvířaty, která sami chovají. V domově důchodců v Břeclavi dělají seniorům radost šneci, v jiném zase kozy. Do budoucna plánují nakoupit vlastní kozy a udělat pro ně výběh na zahradě.

Třítýdenní kůzle Holy se stará o zábavu klientů největšího břeclavského domova seniorů. Zatím tam dochází zaměstnanci z kozí farmy. Vedení domova chce ale zřídit vlastní menší stáj. „V zahradě v areálu našeho domova zřídíme zhruba do měsíce výběh pro tři kůzlata, která už máme rezervovaná v zoologické zahradě v Hodoníně,“ říká ředitel Domova seniorů Břeclav.

Většina klientů domova pochází ze zemědělské oblasti a v mládí měli právě například kozy doma na dvorku. „Oni právě v rámci reminiscence si na to všechno vzpomínají a pak o tom dlouze vykládají,“ dodává ředitel domova.

Šneci jsou pomalí, neutečou

Dva afričtí šneci dělají společnost klientům v domově pro lidi s poruchami paměti. Do domova se dostali náhodou, když jedna ze zaměstnankyň jela na dovolenou a neměla kam šneky dát. Nechala je v domově.„ Zjistili jsme, že se o ně začali klienti zajímat. Jsou pomalí, neutečou jim,“ říká ředitelka domova Jarmila Pěčková.

Zooterapie je podpůrná léčebná metoda, která se zakládá na vztahu člověka a zvířete, jež je k této činnosti speciálně vychované. Jedná se o ucelenou rehabilitaci za přítomnosti zvířat. Nejčastěji se k léčebným účelům používají psi (canisterapie), kočky (felinoterapie), nebo koně (hyppoterapie). Mohou to být ale třeba i morčata, králíci a nebo akvarijní rybičky.

Seniorka s kozou
Zdroj: ČT24

Popularitu zooterapie vnímají i geriatři, kteří kontakt se zvířaty jako podporu péče doporučují. „Zooterapie se dá využívat u různých diagnóz jako je demence, Alzheimerova demence, Parkinsonova nemoc nebo nějaké smyslové onemocnění. Pomáhá odbourat stres a úzkost,“ vysvětluje primářka geriatrické kliniky FN Brno. Přesto jsou účinky zooterapie individuální. Lékařům zatím také chybí víc studií, které by jednoznačný přínos zvířecích mazlíčků prokazovaly.