Sledovat novorozeně na webu mohou matky už i v Česku

Olomouc - Matky předčasně narozených dětí mají díky olomoucké fakultní nemocnici možnost sledovat své potomky přes internet. S umístěním web kamery do inkubátoru přišla nemocnice v Olomouci jako vůbec první v Česku. Matky možnost vnímají jako velkou psychickou podporu. S úspěchem se tamní lékaři setkali i u projektu, v rámci kterého předčasně narozeným dětem pouštějí přímo do inkubátorů nahrávky s hlasy rodičů.

Matky mohou sledovat své dítě v inkubátoru i v Česku (zdroj: ČT24)

„Nejde jen o efekt, aby rodina viděla dítě. Tady je nejdůležitější efekt pozitivního naladění maminky,“ říká Ilona Antoníčková, sestra Novorozeneckého oddělení FN Olomouc. Na novorozeneckém oddělení olomoucké Fakultní nemocnice je v inkubátorech deset dětí. Kamerami jsou prozatím vybavené jen dva. „Počítáme s rozšířením. V této chvíli je to zkušební provoz. Zkoušíme hodinu denně, i s tím jsou maminky spokojené,“ říká Lukáš Kantor, primář na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc.

Podobný priojekt už přes dva roky funguje například v americké Kalifornii. V Česku je zatím unikátní. Nemocnice přišla dříve i s projektem tzv. muzikoterapie, v rámci které předčasně narozeným dětem pouští hlasy rodičů. Dětem prý dokáže i zkrátit dobu nutnou pro pobyt v nemocnici (více ZDE).