Šlapanickou skládku nebezpečného odpadu zbavují kontaminované vody

Dekontaminace skládky ve Šlapanicích (zdroj: ČT24)

Ve Šlapanicích na Brněnsku už dva roky rekultivují místní skládku nebezpečných odpadů. Aktuálně musí odčerpat a zlikvidovat kontaminovanou dešťovou vodu, která se na dně skládky drží. Ani po rekultivaci skládky se na místě nebude smět desítky let stavět ani zalesňovat.

Na skládce ve Šlapanicích končil 26 let veškerý nebezpečný odpad z regionu od azbestu až po amoniak. „Hlavně popel ze spalovny, sklářské písky ze slévárenské činnosti. Je to zaizolované nepropustnou vrstvou a na tom je zemina,“ popsal místostarosta Šlapanic Michal Klaška (nestr.).

Zemina, izolace a až půl milionu metrů krychlových nebezpečného odpadu sahá do hloubky dvaceti metrů. Velkým problémem je voda. „Natekla do skládky v průběhu ukládání odpadu a je kontaminovaná,“ vysvětlil místostarosta nutnost její likvidace.

„Kontaminovanou vodu saje čerpadlo z hloubky šestnácti metrů do připravené cisterny,“ popsal jednatel společnosti Kaiser Milan Gaží. Voda míří ze Šlapanic do speciální chemické čistírny odpadních vod v Brně. Devadesát pět procent z ní pak skončí v kanalizaci, zbylých pět procent ve speciální spalovně.

Na místě nevyrostou stromy ani domy

V lokalitě nebude nejméně čtyřicet let možná žádná výstavba. „Ani stromy s kořenovým systémem se tu nemohou vysadit kvůli obavě z porušení izolace skládky,“ řekl místostarosta.

I po vyčištění bude lokalita patřit mezi takzvané kontaminované. Těch ministerstvo životního prostředí aktuálně eviduje po celé republice víc než patnáct tisíc. Dohledatelné jsou na informačním portálu SEKM3. „Nejvíc těchto kontaminovaných míst registrujeme ve Středočeském kraji, další četná místa jsou v Jihomoravském kraji a v Praze,“ řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.