Schválili, podepsali smlouvy a lidem nic neřekli. Teď čelí chrášťanští zastupitelé kvůli kasinům zlobě místních

Události v regionech: Spor o vznik dvou kasin ve středočeských Chrášťanech (zdroj: ČT24)

Proti smlouvě, kterou radnice umožnila vznik dvou kasin hned vedle současné obytné zástavby, se bouří část obyvatel středočeských Chrášťan. Chtějí vyvolat referendum. Petici za něj podepsala zhruba polovina dospělých Chrášťaňanů. Starosta se hájí tím, že díky povolení kasin dostane obec miliony korun na investice, které si dosud nemohla dovolit.

Obyvatelům Chrášťan se ohledně dvojice kasin, která mají v obci vzniknout, nelíbí hned dvě věci. Jednak samotný fakt, že by měl vedle současných bytových domů vyrůst oplocený areál určený pro vyznavače hazardních her, jednak to, že o chystané smlouvě nedalo vedení obce vůbec vědět. V tom našli zastání i u středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN), která připomněla, že něco podobného se nedávno stalo v Tuchoměřicích, kde nakonec obyvatelé vznik kasina v referendu odmítli.

„Bylo velmi složité, aby se obec vyvázala z potencionální povinnosti platit náhradu škody. A tady, o pár vesnic dál v Chrášťanech, to zastupitelé schválili, podepsali smlouvy a občanům vůbec nic neřekli. Musím říct, že jsem z toho upřímně zděšena,“ uvedla.

Podle starosty Pavla Hrdličky (Chrášťany pro život) bude ale vznik kasin pro tisícihlavou obec stojící takřka ve stínu křižovatky Pražského okruhu a plzeňské dálnice velmi prospěšný. Provozovatelé slíbili, že obci jednorázově zaplatí dvacet milionů korun a pak ještě budou deset let přispívat půl milionem ročně. Další finance by měla do chrášťanského rozpočtu přinést daň z hazardu – podle odhadu kolem šesti milionů.

„Smlouvy jsou podepsané, jsou řádně schválené, jsou platné. Vytěžili jsme, co se ze situace vytěžit dalo,“ míní Hrdlička.

Na středečním jednání zastupitelstva si ale vyslechl řadu nevlídných slov od svých sousedů, kteří se na něj a na zastupitele kvůli utajenému souhlasu s kasiny zlobí. Další den se debaty o kasinech přenesly do ulic. „Myslím, že je neetické, když se získávají peníze na základě takového principu,“ míní jeden z obyvatel domu, který by měl s kasiny bezprostředně sousedit.

Kritici starosty připravili petici, pod níž už jsou čtyři stovky podpisů. Přestože smlouvy již jsou na světě, chtějí, aby ke kasinům ještě bylo referendum jako v Tuchoměřicích. Starosta dostal za úkol do příštího jednání zastupitelstva prověřit, jestli je možné smlouvy s provozovateli vypovědět. Sami provozovatelé plánovaných kasin se k situaci nechtěli vyjádřit.