Schránka ve věži budějovického kláštera ukrývala přes osmdesát let staré dokumenty

Události v regionech: Makovnice odhalila osmdesát let staré dokumenty (zdroj: ČT24)

Tajemství z třicátých let minulého století odhalila schránka uložená ve věži bývalého dominikánského kláštera v centru Českých Budějovic. V rámci rozsáhlé rekonstrukce nejstarší stavby ve městě vyzvedli památkáři měděný tubus z prostoru makovice přímo pod křížem. Původní domněnka, že bude ukrývat dokumenty z konce osmnáctého století, se ale nepotvrdila.

Na vrcholu věže přímo pod křížem ležela měděná schránka pravděpodobně od roku 1772. O tom, kdy a kdo ji naposledy otevřel, nebyl v archivech žádný záznam. Proto nikdo netušil, co skrývá.

„Je to tak, že roku 1937 byla makovice na věži otevřena,“ uvedl kurátor sbírek z Biskupství českobudějovického Jiří Vácha. Svědecví dává dobová kniha, stavební dokumentace z roku 1937, kdy se věž opravovala, a také svaté obrázky s poznámkami, které schránka obsahovala. 

Z dokumentů mohou historici mimo jiné vyčíst informace o nákladech na tehdejší rekonstrukci nebo jména dělníků.  

Než se schránka za několik dní vrátí zpátky do věže, přibudou do ní předměty, které dokumentují dnešní dobu: třeba biskupská pamětní mince nebo ručně vyřezaná holubice ze Šumavy. „Symbolizuje odvěkou touhu lidí po pokojném životě.“ vysvětlila hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD). 

Oprava kláštera má být hotová příští rok v létě

Pro příští generace bude schránka s poselstvím uložena na stejném místě na vrcholku věže. Ta v zahradě kláštera na Piaristickém náměstí u bývalého konventu vznikla roku 1489. Přízemí věže bylo přestavěno na kapli, první patro sloužilo jako klášterní vězení. Současnou podobu má věž od roku 1772.

Celá rekonstrukce bývalého dominikánského kláštera, která trvá od září 2015, má být hotová příští rok v létě. Celkem stojí 63,5 milionu korun a práce podle mluvčího biskupství Miroslava Bíny zahrnují opravy krovů, výměnu střešní krytiny severní boční lodi kostela, fasády včetně vitrážových oken i interiéru.