Rozsáhlý požár zničil opuštěný hotel v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně – Starý neobývaný hotel na Mírovém náměstí v Mariánských Lázních zachvátil v noci na dnešek požár. Hořet v jeho třetím patře začalo kolem půlnoci, pod kontrolu se podařilo situaci dostat až ráno. Uvnitř budovy ale i po celodenním zásahu hasičů stále hoří. V objektu se zřítily stropy, okolí zůstává uzavřeno, odvedena byla i městská hromadná doprava. Při zásahu byl jeden z hasičů zraněn, řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Škoda dle prvních odhadů dosahuje 40 až 50 milionů korun.

„Stále uvnitř padají části zdí a stropů, a je tak velmi nebezpečné tam vstupovat. Hasiči budou na místě celou noc. Na místě už jsou i vyšetřovatelé požárů, ani oni stále nemohou bezpečně vstoupit do budovy,“ uvedl Kasal. Protože jednou z možných příčin požáru je i úmyslné zapálení, zabývá se případem kriminální policie.

„Jde o hotel, který je už řadu let zavřený, nachází se ale v nejhustší zástavbě přímo na dohled od kolonády,“ uvedl a k průběhu požáru dodal: „Postupně se oheň dostal do všech pater, začaly se propadat stropy, je to komplet vyhořelé,“ sdělil Kasal.

Podle starosty Mariánských Lázní Zdeňka Krále je postiženým objektem lázeňský dům Rozkvět, který už byl několik let opuštěný. „Střídal majitele, poslední, co vím, byl z Ruska,“ řekl starosta. Jde prý o jednu z pěti ruin, které v centru města čekají na rekonstrukci.

Na místě v noci zasahovalo jedenáct požárních jednotek. Pod kontrolu se jim objekt podařilo dostat ráno, uvnitř ale stále zůstávají ohniska. Škoda bude značná. Vyšetřovatelé zatím do budovy nevstoupili, také bude nutné posouzení statikem. 

Nyní zůstává na místě 25 hasičů, předpokládají dohašování po celý den. Při likvidaci požáru však museli přerušit hasební práce, neboť uvnitř objektu se zřítily další stropy ve dvou patrech a zároveň jedna z bočních stěn. Z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů se tedy nyní bude pokračovat z výškové techniky z venku budovy.

Podle Kasala se pod jedním z hasičů uvnitř objektu propadlo schodiště, byl se zraněním převezen do nemocnice, kde zůstává hospitalizován.