Rozhodnutí o ROP Severozápad zastupitelé odložili

Karlovy Vary – Zastupitelé Karlovarského kraje se nechtějí zabývat způsobem, jak zaplatit plošnou korekci pro Regionální operační program Severozápad, dokud nebude hotova novela zákona o krajích, která má umožnit, aby kraje mohly ručit za půjčky výboru regionální rady. Přes odpor opozice tak krajští zastupitelé návrh řešení korekce stáhli z programu schůze.

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) je přesvědčen, že váhání kraje ohledně zaplacení podílu na korekci 2,6 miliardy korun, neohrozí obnovení proplácení dotací z ROP Severozápad. Klíčové podle něj je, že výbor Regionální rady Severozápad korekci bezpodmínečně přijal. „Stát může poslat do Brusel žádost o proplacení 4,5 miliardy korun,“ doplnil Novotného náměstek a předseda regionální rady Petr Novotný (ČSSD).

Opozice ale tvrdí opak. „Je jasné, že pokud nedojde k úhradě korekce, program nebude obnoven,“ uvedl opoziční krajský zastupitel a starosta Chodova Josef Hora (HNHRM).

Plošnou korekci má zaplatit Regionální rada Severozápad kvůli chybám při využívání evropských dotací, na které poukázaly loňské audity. Peníze jí však musí poskytnout někdo jiný – podle státu za činnost rady odpovídají Ústecký a Karlovarský kraj, proto také má jít korekce z jejich pokladen. Zastupitelé Ústeckého kraje placení svého podílu odmítli, karlovarští zatím nerozhodli. Představitelé obou krajů jsou ovšem přesvědčeni, že by se na korekci měl podílet i stát.