Rodinné muzeum v Kolovči rozšířilo výstavní plochy

Koloveč - O sto metrů čtverečních plochy, kam se vejde 17 kompletně vybavených historických řemeslnických dílen, se rozrostlo rodinné muzeum techniky a řemesel v Kolovči na Domažlicku. Původní sběratelství starých hodin v hrnčířské rodině Volfů přerostlo do shromažďování předmětů spojených s řemesly, takže Volfovi dnes mají jednu z největších soukromých expozic v Česku. Návštěvníkům na tisíci metrech čtverečních nabízí muzeum přes 7 000 exponátů. Představují vybavení 67 různých řemeslnických dílen. Muzeum se zaměřuje na předměty z let 1880 - 1940; ročně ho navštíví kolem šesti tisíc lidí.

Nové prostory rozšířily nabídku o dílny kloboučníka a kožešníka, zlatníka, zedníka, kominíka, kamnáře či o zaniklá řemesla hřebenáře nebo slaměnkáře. Hřebenář vyráběl hřebeny z kravských rohů, slaměnkář pletl ze slámy koše, ošatky, nádoby i boty. Nová je vesnická malotřídka z roku 1929, ukázka vývoje motorových pil, ambulance zubaře nebo takzvaná americká kuchyně z roku 1935, kterou používaly profesionální hospodyně a kuchařky v měšťanských domech. „Kuchyně je skládací a zamykací, takže po skončení práce se složila a nebylo nic vidět,“ řekl Martin Volf.

Zajímavostí je podle jeho otce Rudolfa v kloboučnické dílně ukázka netradiční pokrývky hlavy, jež se na Postřekovsku vyráběly z houby choroše, když rodina neměla na jinou čepici peníze. „Choroš se postupně namáčel a rozklepával na tenkou vrstvu, ze které se dělaly čepice. “Prý se dobře nosila, sála pot a poměrně dlouho i vydržela," řekl Volf.

V muzeu jsou dvě kompletní stomatologické ordinace - jedna patřila dentistovi a jedna zubaři. „Dentista byl vyučený a nemohl provádět některé výkony, zubař byl vystudovaný lékař s širším záběrem,“ popsal Martin Volf.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

I když se prý vždy zařekne, že muzeum už nebude rozšiřovat, za dva roky je vše jinak. Nejnovější přístavba má hodnotu asi milion korun, veškeré stavební práce si rodina udělala vlastními silami. „Plánů do budoucna je vždycky hodně. Postavíme expozici a zároveň tam jsou připravené dveře - kdyby náhodou,“ dodal majitel muzea. V depozitáři má rodina ještě spoustu věcí, do expozice jdou ale jen dílny plně vybavené, v nichž by se dalo hned začít pracovat. „Podle mě je reálná hranice dát dohromady celkem kolem 80 řemesel,“ uzavřel Volf.