V nemocnicích v Přerově, Prostějově a Šternberku mohou rodičky nově vybírat až ze tří jídel. Tuto možnost dávají nastávajícím matkám porodnice v Olomouckém kraji vůbec poprvé. Co vlastně jíst a v jakém množství jim navíc poradí nutriční sestra.
Rodičky na Olomoucku vybírají ze tří jídel. Vůbec poprvé

Kateřina Horáková je v prostějovské porodnici už podruhé. Možnost výběru ze tří jídel je ale pro ni absolutní novinkou. „Je to perfektní. Byla jsem zde s dcerou před dvěma lety a takový výběr neměli,“ potvrdila. Maminky navíc mohou využít i rad výživových poradkyň. V prostějovské nemocnici s výběrem stravy radí Markéta Říhová.
„Jedno jídlo je přímo dieta, která je upravena pro maminky s vyloučením potravin, které nejsou vhodné u kojících matek. Další možností výběru je pak z diety, která je šetřicí, bílkovinná,“ sdělila s tím, že třetí možností je diabetická dieta. Ta omezuje pouze příjem cukru, a vynechává tak sladká jídla.
:. Zázemí pro rodičky ve šternberské nemocnici.
Nemocnice chce novinku zavést i na dalších odděleních. A setkají se s ní i další pacienti, kteří přicházejí do nemocnic v Prostějově, Přerově i ve Šternberku, doplnila Marie Marsová, předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční, pod níž zařízení patří.
- Strava v nemocnicích, porodnicích, domovech pro seniory či ústavech pro postižené nebývá pestrá, i když to se dnes postupně mění. Často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Při loňské pilotní kontrole ve 111 zařízeních to zjistili hygienici.
- Kontrola se konala ve 33 nemocnicích, 25 porodnicích a 53 zařízeních sociálních služeb. Ve čtvrtině porodnic bylo jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, vyšším obsahem soli, nesprávným poměrem živin. Ředitelé zařízení byli na nedostatky upozorněni.
- Zdroj: ČTK