Rekonstrukce žižkovské Kliniky za 80 milionů je hotová, o prostory ani po zlevnění není zájem

Rekonstrukce bývalé žižkovské plicní kliniky za necelých 80 milionů korun je po dvou letech u konce. Zůstává prázdná, nikdo do ní zatím nechtěl. Správa železnic (SŽ) proto musela nabídku pronajímaných prostor opět zlevnit. První patro vyhradila pro své úředníky. Z budovy museli pryč squatteři, kteří tam vybudovali kulturní centrum.

„Kompletní rekonstrukce Kliniky je hotová. Ke kolaudaci došlo v úterý 16. března,“ říká mluvčí SŽ Nela Friebová. „Objekt byl v nevyhovujícím stavu, včetně statických poruch. Ponechali jsme tedy pouze nosnou konstrukci a došlo k rekonstrukci budovy včetně venkovního prostoru. Celkové náklady dosahují 79,6 milionů korun,“ vypočítává Friebová.

Pro nedostatek zájmu nabízela Správa železnic už koncem minulého roku prostory se slevou. Měsíční nájemné tehdy snížila z požadovaných 300 korun za metr čtvereční na 240 korun. V nynější veřejné soutěži ale oba prostory zlevnila znovu. V případě ordinace se sesternou je to 180 korun za metr čtvereční. Místnost pro zájmové kroužky se nyní nabízí za 55 korun za metr čtvereční.

Dosud ale není jisté, zda se i se zlevněnými cenami zájemce najde. „Momentálně probíhá hodnocení prvního kola veřejné soutěže na pronájem centra pro zájmové kroužky. Veřejná soutěž pro místnost s ordinací bude ukončena 31. března,“ doplňuje mluvčí.

Kromě pronájmu prostor v přízemí plánuje SŽ využít i horní patro bývalého sociálního centra. „Stále platí náš původní záměr použít horní patro budovy pro zřízení kanceláří pro naše úředníky. Půjde o zhruba 35 zaměstnanců,“ objasňuje Friebová.

Městská část Praha 3 chod zrekonstruované budovy podporuje. „Samozřejmě jsme rádi za každou investici, která prostředí Prahy 3 zvelebuje,“ říká starosta městské části Jiří Ptáček (TOP 09).

Vystěhování aktivistů

V listopadu 2014 byla pět let nevyužívaná plicní klinika nelegálně obsazena aktivisty. Ti z ní udělali komunitní a kulturní centrum s názvem Autonomní sociální centrum Klinika.

Po žádostech ze strany úřadů o vyjasnění majetkové situace se aktivisté spolu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových dohodli na bezplatné výpůjčce budovy na jeden rok. Po ukončení smlouvy žádal úřad, aby budovu vyklidili. To se však nestalo.

Koncem roku 2016 převzala objekt Správa železnic, která je majitelem dodnes. Ta se aktivisty pokoušela vystěhovat. 10. ledna 2019 začala SŽ s vyklízením budovy. Někteří aktivisté i přesto nechtěli budovu bývalé kliniky opustit. Poslední odešli o týden později.