Radnice v Železnici se doslova rozpadá. Bez rychlé opravy by přišla o střechu

Události v regionech: V jedné místnosti úřaduje vedení města, ve druhé se bortí strop (zdroj: ČT24)

Historická budova radnice ve východočeské Železnici se začala rozpadat. V některých místnostech začala padat omítka, padaly kusy stropu, houpala se podlaha a bezprostředně hrozilo propadnutí střechy. Musely proto začít okamžité opravy. Radnice nicméně zůstává v provozu, její uzavření statik nenařídil.

Když se někde „otřásá radnice“, bývá to většinou obrazné. Ne tak v Železnici. Na první pohled se sice nezdá, že by s empírovou radnicí z první poloviny 19. století bylo něco v nepořádku.

Uvnitř je ale ihned zřejmé, že je budova ve špatném stavu. Na mnoha místech se začaly propadat podlahy či stropy. V jedné místnosti se kus stropu utrhl, v sále, kde zasedalo městské zastupitelstvo, zase začala opadávat omítka. „Když jste šli, tak se houpala podlaha,“ popsal místostarosta Jiří Kazda.

Aby radnice nespadla, musely okamžitě začít opravy. Podle statika hrozilo propadnutí střechy, kdyby například zesílil vítr. Historickým sálům práce příliš neprospívají, dělníci na některých místech museli odstranit dosud nepoškozené kusy zdí, protože se potřebovali dostat k jádru problému, kterým jsou hnijící trámy. 

Protože statik nenařídil uzavření budovy, probíhají opravy poškozené konstrukce za provozu. Úředníci ovšem pracují v podstatě na staveništi. „Na ten provozní stav jsme si nějak zvykli,“ poznamenala ovšem železnická úřednice Lenka Kordíková.

Po dokončení oprav samotné budovy se z radničních sálů stane velký puzzle. Odstraněné omítky s malbami totiž neskončí v odpadu a na zdi se opět vrátí. „Originál maleb jiným způsobem zachovat nelze,“ vysvětlil vedoucí oddělení památkové péče v Jičíně Martin Mezera.

Obnova výzdoby ale začne až po zimní přestávce. Železničtí doufají, že již před zimou bude oprava radnice hotová ze stavebního hlediska.