Průzkum Pernštejnovy hrobky archeologové odkládají

Pardubice – Archeologové odložili průzkum hrobky Vojtěcha z Pernštejna a jeho ostatků. Pardubický historik Jiří Kotyk je přesvědčen, že tak přispěli k jejich zániku a znemožnili určit příčinu jeho smrti. Dodnes totiž neutuchají spekulace, zda byl nejvyšší královský hofmistr v roce 1534 otráven nebo podlehl nemoci. Představitelé Archeologického ústavu Akademie věd ale tvrdí, že by výzkum byl příliš drahý na to, jak nejistý je jeho výsledek.

Přestože na zkoumání ostatků Vojtěcha z Pernštejna v jeho pardubické hrobce přislíbilo peníze město i kraj, akce se odkládá. Všechny práce by podle archeologů mohly stát kolem 800 tisíc, které zatím nejsou k dispozici – dokud nebude celá akce úplně zajištěna, hrobka zůstane uzavřená. Pardubický historik Jiří Kotyk se obává, že tak navždy zaniká šance Pernštejnovy ostatky prozkoumat. „Vinu Archeologického ústavu v Praze vidím v nicnedělání v této záležitosti,“ řekl Jiří Kotyk.

Archeologové ale pochybují o tom, že by případné vynaložení 800 tisíc korun bylo účelné. Jan Frolík z Archeologického ústavu AV naznačil, že ostatky Vojtěcha z Pernštejna už dnes nejsou v takovém stavu, že by mohly cokoli prozradit. Odkázal přitom na videoprůzkum hrobky, který proběhl v roce 1995. „Antopologové, kteří viděli tehdejší videozáznam, vyslovovali pochybnosti o stavu těch kostí a o tom, jestli se z nich dá ještě něco vyzkoumat,“ poukázal Jan Frolík. Jeho kolega Martin Ježek potom hovoří o „bezdůvodném vytahování zemřelých z hrobů“.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jiří Kotyk ale poukázal, že v případě Pernštejnů k antropologickému průzkumu nikdy nedošlo. Navíc by průzkum mohl pomoci zlepšit havarijní stav Vojtěchovy hrobky. „Byl bych rád, aby se tyto věci dozkoumaly,“ dodal.

Kromě nedostatku peněz stojí archeologickému výzkumu v cestě ještě jeden problém. Podle pověstí totiž Vojtěcha z Pernštejna zahubila kletba a ta se přenáší i na každého, kdo by jeho hrobku otevřel. Takový člověk prý brzy zemře.