Průtah Olomoucí zavřely opravy, v centru se to „štosuje“

V Olomouci začala o víkendu oprava jedné z nejvytíženějších silnic ve městě – Velkomoravské ulice. Takzvaný vnitřní průtah městem, po kterém denně projede zhruba čtyřicet tisíc aut, se rekonstruuje v úseku od křižovatky s Brněnskou a Albertovou ulicí až po křižovatku se Švýcarským nábřežím. Auta ve snaze objet uzavřený úsek jedou přes centrum města, kde dochází k velkému zdržení. Práce na silnici omezily také městskou hromadnou dopravu, některé autobusy v centru města měly ráno zpoždění i půl hodiny. Tramvajového provozu se to nedotklo.

Práce na Velkomoravské ulici v Olomouci začaly už v sobotu ráno frézováním starého povrchu silnice. Už o víkendu bylo možné v centru města pozorovat zvýšený provoz, v pondělí je však situace horší.

Řidiči, kteří se musí uzavřenému úseku vyhnout, jedou právě přes centrum Olomouce. Velké kolony se tak tvoří už od ulice Wittgensteinova přes třídu Svobody až po náměstí Hrdinů. Zvýšený provoz je také v ulici Havlíčkova v centru města, která vede dále až na výpadovku na Brno.

Problémy mají také řidiči MHD. „Ke zpoždění docházelo především u spojů, které se pohybují po Velkomoravské nebo ji kříží po okolních křižovatkách. Největší zpoždění bylo kolem 30 minut, bylo to z důvodu hustého provozu, kdy autobusy zůstávaly v kolonách za osobními automobily,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anna Sýkorová.

Po Velkomoravské ulici část autobusů podle mluvčí DPMO projíždí s omezením. „Nedokážeme však ovlivnit provoz, který byl po ránu velmi hustý,“ doplnila. Nejkritičtější byl úsek mezi náměstím Národních hrdinů a tržnicí, kde také řada autobusů zastavuje, sdělila.

Záchranná služba se svými vozy vyjíždí ze základny od tržnice a z Hněvotínské ulice. „Problém to je, bohužel, dnes už v zácpách visela jedna sanitka. Pokud vyloženě nejedeme s něčím, co musí být rychle v nemocnici, majáky se snažíme nepoužívat. Poté tam ale uváznou sanitky, zdržuje to provoz a může to zkomplikovat další výjezdy,“ řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Břetislav Bolard.

Silnice ve Velkomoravské ulici bude uzavřena až do 1. září, oprava má probíhat po částech. „Výměna povrchu vozovky velkoplošným asfaltováním bude probíhat v úseku od křížení ulic Albertova a Brněnská po odbočení do Šantovky, tedy po Švýcarské nábřeží,“ řekl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Autobusy musí jinudy, tramvaje projedou

Rekonstrukce bude postupně měnit trasy autobusů MHD. Úpravy se týkají spojů číslo 10, 14 a 29, ale také nočních linek 50, 51 a 52. V pondělí a úterý 19. a 20. srpna budou silničáři pokládat asfalt v úseku od křižovatky s Brněnskou po Rooseveltovu. Zastávku Hotelový dům tak autobusy nebudou obsluhovat vůbec. Zastávka Zenit směr Velkomoravská bude přemístěna zhruba o tři sta metrů, uvedl magistrát na svých webových stánkách.

Ve středu a čtvrtek 21. a 22. srpna se bude asfaltovat od křižovatky s Rooseveltovou směrem k Brněnské. Zastávka Velkomoravská směr Zenit bude přemístěna před křižovatku s ulicí Rooseveltova asi 180 metrů zpět k přenosnému označníku. Zastávka Zenit směr Dvořákova/Fakultní nemocnice bude umístěna v protisměrném jízdním pruhu u přenosného označníku u středového ostrůvku komunikace.

V pondělí a úterý 26. a 27. srpna přijde na řadu oprava úseku od křižovatky s Rooseveltovou směrem ke křižovatce Švýcarské nábřeží. Pro linky číslo 10, 26, 51 a 52 bude zastávka Velkomoravská směr Hlavní nádraží přemístěna před křižovatku s ulicí Rooseveltova. Ve směru od Švýcarského nábřeží po křižovatku s Rooseveltovou bude autobusový provoz bez omezení. Tramvaje 3 a 5, které jedou směr Nové Sady, tímto místem projedou bez omezení.

Podrobnosti zveřejnil Dopravní podnik města Olomouce také na svých webových stránkách.