Případ splašeného koně v Pardubicích vyšetřuje policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti

Události v regionech: Nehoda na pardubických dostizích (zdroj: ČT24)

Policie nadále vyšetřuje případ z předminulého víkendu, který se stal na pardubickém dostihovém závodišti. Kůň tam při závodě nejprve ztratil jezdce, poté se splašil, přeskočil 1,5 metru vysoký plot a vběhl mezi diváky. Zranění utrpěly čtyři osoby. Policejní vyšetřovatelé se případem zabývají pro podezření z nedbalostního ublížení na zdraví. Dostihový spolek teď zvažuje, jak trať a prostor pro diváky lépe zabezpečit.

Kůň, který na dostizích ztratil jezdce, běžel po závodišti dál. Přeskočil však živý plot u Taxisu, kde se zamotal do bezpečnostní pásky. „Skočil do té pásky, kterou neviděl přes plot, to byl asi důvod, proč se splašil,“ vysvětlil ředitel Dostihového spolku Pardubice Jaroslav Müller.

Zvíře následně ztratilo orientaci a přeskočilo další tři zábrany včetně drátěného plotu. V prostoru určeném pro diváky pak zranil čtyři osoby, nejvážněji členku ochranky, která je nyní už v domácím léčení.

Kůň se navíc v prostoru pro diváky srazil i s malým dítětem. „Má jenom boule, nějaké odřeniny, namoženou nohu a ruku, ale jinak to dopadlo dobře. Žádný větší otřes mozku nebo zlomeniny, nic nemá,“ uvedla matka zraněného dítěte.

Vyšetřování policie

Případem se nadále zabývá pardubická krajská policie. „My jsme zahájili úkony trestného řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Doposud se nikdy na závodech v Česku nestalo, že by kůň zranil diváky. Úrazy jezdců či koní jsou ale běžné. Stane se, že zvíře po nezvládnutí překážky i zahyne. Dostihový spolek se ale teď snaží najít způsob, jak trať lépe zabezpečit, aby se už kůň mezi diváky nedostal. „Zábrana musí být taková, aby ji kůň už na dálku viděl,“ řekl Müller.

Policie momentálně vyslýchá svědky posledního incidentu. Pokud se neprokáže pochybení spolku nebo jednotlivce, případ bude odložen.