Primátorkou Třince je opět Věra Palkovská. Věnovat se chce i boji se suchem

Primátorkou Třince na Frýdecko-Místecku se opět stala Věra Palkovská z vítězného uskupení Osobnosti pro Třinec. Město Osobnosti povedou s lidovci.

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro ni hlasovali všichni z 32 přítomných zastupitelů. Osobnosti dokázaly získat v třiatřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 21 křesel. Přesto pětatřicetitisícové město povedou v koalici s lidovci, kteří v zastupitelstvu mají čtyři křesla.

V jedenáctičlenné radě budou mít deset míst Osobnosti a jedno lidovci. Palkovská v čele města stála i dosud, primátorkou ale byla jen krátce před volbami, protože Třinec se statutárním městem stal teprve na konci srpna. Do té doby město, v jehož čele je od roku 2006, vedla jako starostka.

„V našem městě budeme dál pokračovat stejně jako v posledních obdobích. Důležité je, že vše zůstane tak, jak je. To znamená kontinuitu, stabilitu,“ řekla již dříve Palkovská.

Palkovská: Bude následovat boj se suchem

„Dovolte, abych vám poděkovala za projevenou důvěru, slibuji, že se budu starat a pečovat o naše město společně s vámi se vší pokorou a odpovědností,“ uvedla bezprostředně po svém zvolení Palkovská, kterou podpora všech přítomných viditelně dojala. „O to větší je to odpovědnost,“ řekla Palkovská.

Připomněla, že řadu úkolů už město zvládlo. Podařilo se mu překonat období vysoké nezaměstnanosti, zlepšit životní prostředí či vybudovat obchvat. Další úkoly ale město čekají.

Zásadní problémy jsme postupně řešili, ale přicházejí nové. To znamená to, co trápí celou Českou republiku, jako je boj se suchem.
Věra Palkovská
primátorka Třince

„Hodně sil i finančních prostředků jsme věnovali obchvatu, takže teď tu jsou ty mosty, chodníky a komunikace, ale chceme vystavět například pro seniory místo, kde mohou aktivně trávit svůj čas, je to rekonstrukce škol a celá řada dalších,“ řekla Palkovská.

Uvolněnými náměstky budou stejně jako v předchozím volebním období Ivo Kaleta a Radim Kozlovský (oba Osobnosti pro Třinec). V gesci primátorky zůstanou investice a doprava, náměstek Kaleta se bude starat o správu majetku města, ekonomiku a životní prostředí a náměstek Kozlovský bude zodpovídat za školství a sociální věci.

Vedle primátorky a dvou náměstků byli do rady města zvoleni za Osobnosti pro Třinec Vojtěch Dohnal, Jana Kantorová, Štěpán Rucki, Bohdan Sikora, Regina Szpyrcová, Ladislav Vrátný a Martina Wolna. Koaliční stranu KDU-ČSL bude zastupovat Pavla Golasowská.

Osobnosti pro Třinec dostaly v komunálních volbách přes 47 procent hlasů, KDU-ČSL 10,08 procenta. V zastupitelstvu budou ještě hnutí ANO, jež získalo 13,37 procenta hlasů a má pět křesel, a Nezávislí, kteří za 7,76 procenta hlasů mají tři mandáty.