Primátorkou Karlových Varů je Andrea Pfeffer Ferklová z ANO. Hned pozastavila dvacítku rozhodnutí

Primátorkou Karlových Varů byla zvolena třiačtyřicetiletá Andrea Pfeffer Ferklová (za ANO). Povede koalici ANO, Karlovaráků a ODS. V zastupitelstvu padesátitisícového lázeňského města má koalice 23 z 35 hlasů. Ferklová poté pozastavila dvacítku usnesení bývalé rady, která je přijala v době od posledního, zářijového zasedání zastupitelstva města.

Pro novou primátorku hlasovalo 26 z 34 přítomných zastupitelů. V křesle nahradí Petra Kulhánka (Karlovarská občanská alternativa), který byl v čele města osm let.

Andrea Pfeffer Ferklová po svém zvolení řekla, že je třeba zajistit, aby Karlovy Vary byly významným krajským městem, které má svým občanům a návštěvníkům co nabídnout. „Chci zdůraznit, že občan je tím, kdo nás sem poslal, a právě pro něj bychom měli pracovat,“ uvedla.

Podle koaliční smlouvy bude mít ANO v devítičlenné radě města pět křesel, Karlovaráci tři a ODS jedno. Každá ze tří stran bude mít jednoho náměstka. ANO a Karlovaráci budou mít navíc ještě jednoho uvolněného radního. Celkem tak budou mít Karlovy Vary šest uvolněných radních, placených z peněz města.

Zástupci ANO, Karlovaráků a ODS podepsali 15. října 2018 koaliční smlouvu. Zleva Hana Zemanová, Josef Märtz (oba Karlovaráci), nová primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (obě ANO), Petr Bursík a Jiří Vaněček (oba ODS)
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Funkce náměstků budou vykonávat Hana Zemanová (Karlovaráci), Tomáš Trtek (ANO) a Petr Bursík (ODS), uvolněnými radními budou Josef März (Karlovaráci) a Martin Dušek (ANO). Radu pak doplní Lubomír Kovář a Hana Žáková (oba ANO) a Pavel Bouška (Karlovaráci).

Opozice kritizuje navýšení počtu placených radních

Opozice kritizovala kromě veřejné volby, která je při volbě vedení města neobvyklá, hlavně to, že počet uvolněných radních vzrostl o dva na šest. „Proč uvolněný radní pro oblast dopravy a životního prostředí a Komunální odpadovou společnost? Tyto odbory vykonávají hlavně státní správu a Komunální odpadová společnost spí,“ uvedl Kulhánek.

Opoziční zastupitel Jindřich Čermák (Piráti) připomněl, že Karlovy Vary měly tolik uvolněných radních v letech 2006 až 2010, kdy vládla velká koalice ODS a ČSSD. „Ale navýšení počtu uvolněných politiků ze čtyř na šest je neobhajitelné,“ dodal Čermák.

Primátorka na to řekla, že pozice ve vedení města bylo potřeba rozdělit tak, aby bylo nové vedení schopno plnohodnotně fungovat. „To, že bylo zmíněno zejména navýšení finančních prostředků, je o tom, že najdeme úspory jinde tak, aby to občany města nic nestálo,“ řekla novinářům. Podle odhadů budou dva noví uvolnění radní stát město téměř dva miliony korun ročně.

Primátorka pozastavila dvacítku rozhodnutí rady

Ferklová využila zákonného práva, kdy starosta nebo primátor může rozhodnutí rady pozastavit, když se domnívá, že je nesprávné, aniž by to musel zdůvodnit. O rozhodnutích by pak měli hlasovat zastupitelé na příštím zasedání, tedy v prosinci.

Primátorka chce mít čas na to, aby usnesení prověřila. „Jednalo se o usnesení, která byla přijata většinou po volbách. A my bychom rádi tyto věci na radě probrali a zjistili, jestli třeba nebyla přijata v rozporu se zákonem nebo v rozporu s tím, co město chce,“ řekla Ferklová.

Odstupující primátor Karlových Varů Petr Kulhánek
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Proti rozhodnutí nové primátorky se ostře postavil bývalý primátor Petr Kulhánek. Řekl, že by primátorka měla vědět, proč se domnívá, že jsou rozhodnutí nesprávná, a nerozhodovat o důležitých věcech jen na základě toho, že usnesení nezná.

Mezi usneseními, která primátorka pozastavila, jsou i přípravy zakázek za stamiliony korun, například na energetické úspory v rámci programu EPC (Energy Performance Contracting), kdy investor modernizuje městské budovy a náklady jsou pak spláceny z energetických úspor.

„Celkově jde o odhad celkových nákladů na 15 městských budovách ve výši asi 290 milionů korun. A těžko někdy najdeme vhodnější způsob financování. Nicméně toto usnesení je jen výběrem partnera. Smlouva se teprve připravuje a nové vedení může rozhodnout jinak,“ uvedl Kulhánek.

Pozastaveno je i usnesení o přesunu Vřídla

Dalším pozastaveným usnesením je pokračování přesunu technologií Vřídla mimo prostor Vřídelní kolonády. I tady jde o miliony korun, a hlavně o nejistotu v komplikovaném přesunu Vřídla při zachování jeho funkčnosti. Vřídelní voda je jedním ze základních léčebných zdrojů ve městě a odebírají ji i lázeňské domy, upozornil Kulhánek.

Pozastavené jsou také drobné zakázky Lázeňských lesů Karlovy Vary na kácení dříví v nepřístupných oblastech nebo dodatky ke smlouvám o stavbě restaurace v areálu Rolava nebo výběr budoucího nájemce restaurace.

Kulhánek před osmi lety, kdy nastupoval do funkce, také využil stejného práva a některá usnesení předešlé rady pozastavil. Nyní řekl, že šlo o usnesení, která město poškozovala, a věděl v okamžiku, kdy je pozastavil, proč je o tom přesvědčen.