Primátor Deml poslancem proti své vůli?

Pardubice - V pardubické ODS panují napjaté vztahy. Poněkud paradoxní spor vznikl při sestavování kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Část občanských demokratů totiž prosazuje jako lídra primátora Pardubic Jaroslava Demla, a to i přes to, že on o tento post rozhodně nemá zájem. Primátor Deml nechce odcházet od rozdělané práce a hodlá kandidovat na stejný post i pro další volební období. Celou akci vnímá jako pokus některých lidí uvnitř ODS „uklidit“ ho jako nepohodlného do Prahy.

Primátor Deml tvrdí, že se ho někteří straničtí kolegové snaží zbavit. Do primátorského křesla prý totiž chtějí dosadit svého člověka. On sám by se měl stát poslancem proti své vůli. „Nikdo mě proti mé vůli nemůže donutit, abych odešel někam, kam jít nechci,“ říká pardubický primátor.   

Jaroslava Demla jako lídra pardubické ODS prosazují dva městské obvody. Jeden vede Jaroslav Kňava a druhý Milan Tichý. Ten například tvrdí, že současný primátor by byl pro Pardubice jako poslanec přínosem. To, že by se snažil ovládnout radnici, odmítá. „Pan primátor by byl nejvhodnějším kandidátem pro zastupování zájmů obyvatel Pardubic i Pardubického kraje v parlamentu,“ tvrdí předseda místního sdružení ODS a starosta Rosic nad Labem Milan Tichý. „Moje práce na radnici neskončila a pokusím se v dalším volebním období opět kandidovat,“ dodává primátor Deml.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Celou záležitost vnímají velmi citlivě i koaliční partneři pardubické ODS.„Už jsem zažil chvíle, kdy člověk, který dole překáží, je poslán do parlamentu,“ připomíná pardubický zastupitel Miroslav Petráň.    

Tato roztržka v pardubické ODS není první a zřejmě ani poslední. Neshody uvnitř oblastního vedení strany panují už dlouho. A je možné, že do primátorského křesla nakonec vynesou současného radního města Alexandra Krejčíře. Jestli se stane současný primátor Deml poslancem proti své vůli, o tom se rozhodne už letos na podzim.