Přehradu Pastviny ohrožují ropné látky

Ústí nad Orlicí - Přehradu Pastviny na Orlickoústecku ohrožují ropné látky, které unikly ze zemědělské společnosti ŽIVA v Klášterci nad Orlicí. Ekologickou havárii likvidují hasiči od včerejšího odpoledne. Olejové skvrny se podařilo zachytit jen několik desítek metrů od hustě osídlené turistické zóny. Kolik litrů ropné látky z areálu firmy uniklo si nikdo netroufá odhadnout. Podobnou havárii ale na této přehradě nepamatují.

Starosta Klášterce nad Orlicí Zdeněk Bureš se bojí případného ohrožení životního prostředí. „Norné stěny zůstaly položeny přes celou noc a dnes dopoledne hasiči postupně sesbírali sorbent nasáklý ropnou látkou, umístili ho do sudu a ve specializované firmě bude zlikvidován,“ popisuje dosavadní kroky při odstraňování ropných látek mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Zástupci vedení společnosti ŽIVA, která se zabývá opravou sněžných rolb, se k havárii odmítají vyjádřit. I když je na přehradě celkem 175 metrů norných stěn, které by měly zabránit šíření ropných látek, místní podnikatelé mají obavy, že by ekologická havárie mohla ohrozit turistickou sezónu. „Tady se udržuje přehrada jako ekologická, jsou zde zakázány motory a je snaha, aby se přehrada udržela v co nejlepším ekologickém stavu,“ komentuje celou situaci místní provozovatel půjčovny lodí Jiří Lávička

Zákaz koupání na Pastvinách zatím vydán nebyl. Na hladině Divoké Orlice, která do přehrady přitéká, však lidé našli několik kusů mrtvých ryb. Hasiči mezitím začali odčerpávat další ropné skvrny. Jaké jsou skutečné následky této ekologické havárie teď zjišťují odborníci na životní prostředí.