Pořádání technoparty bude možná regulovat zákon

Uzenice (jižní Čechy) - Technoparty možná čeká v budoucnu zásadní změna, strakonický senátor Josef Kalbáč oznámil, že parlamentu předloží normu, která by konání podobných akcí upravovala. Zareagoval tak na žádost jihočeských starostů, podle kterých organizátoři technoparty nezvládají a doplácejí na to místní obyvatelé.

Technoparty ano, ale pouze tam, kde soundsystémy nebudou rušit místní obyvatele, bez ohledu na to, o čí pozemek jde. A taky s podmínkou, že se organizátor bude muset zaručit, že návštěvníky zvládne. Takové jsou požadavky zatím několika jihočeských starostů, první politici už zareagovali: „Připravíme takovou novelu, která zavede systém, podle kterého budou žadatelé o pořádání takových akcí zavázáni určitými podmínkami,“ vysvětluje Josef Kalbáč, senátor za KDU-ČSL.  

Starostové společný požadavek zformulovali po technoparty v Uzenicích, legislativa jim totiž v tomto směru připadá nedokonalá. Senátor Kalbáč vychází z požadavku starostů, který zákon bude chtít novelizovat, ale nezveřejnil. Zatím ani není jasné, jakou podporu může očekávat. Někteří senátoři totiž s takovýmto nápadem nesouhlasí: „Zákonů je hodně a myslím, že se to dá regulovat s pomocí současných zákonů,“ říká např. senátor ODS Tomáš Jirsa.

Samotný organizátor uzenické technoparty Tomáš Fedor považuje snahu zpřísnit zákony za absurdní. Tvrdí, že situace se vymkla kontrole jen proto, že přijelo daleko víc lidí, než očekával. „Podle mě jde o omezování svobod, myslím, že by stačilo nějak se domluvit,“ tvrdí. Desítky podobných menších akcí podle něj probíhají v klidu, bez zájmu médií i politiků.

O jakou konkrétní změnu legislativy usilují, chtějí starostové upřesnit ještě do konce května. Místní poslanci a senátoři tvrdí, že jejich návrhy se budou okamžitě zabývat.