Podnikatel si má za zneužití dotací při opravě zámků na Šumpersku odsedět pět a půl roku

Za zneužití dotací čerpaných z evropských i státních prostředků na rekonstrukci zámků v Branné a v Loučné nad Desnou na Šumpersku uložil Krajský soud v Olomouci podnikateli Petru Látalovi 5,5 roku vězení. Podle soudu předkládal poskytovali dotace k proplacení faktury se soupisem stavebních prací, které neodpovídaly realitě. Neoprávněně tak získal z dotací 22,15 milionu a 10,38 milionu korun, část už vrátil. Spolu s ním byly odsouzeny i jeho dvě společnosti Kolštejn a Georgius Denator. Látal vinu po celou dobu procesu odmítal, na místě se odvolal.

Obžalovanému původně hrozilo pět až deset let vězení. „Trestnou činnost spáchal úmyslně, způsobil vysokou škodu, nejsou zde výjimečné okolnosti případu pro uložení trestu pod hranicí trestní sazby,“ prohlásil soudce Petr Sušil.

„Jeho mantrou byla oprava kulturní památky. Nešlo o ochranu kulturních památek, šlo o klasický podnikatelský projekt za účelem zisku. Způsobil celkovou škodu 32 milionů korun, od počátku postupoval promyšleně s cílem prosazovat své vlastní zájmy, bez ohledu na pravidla," řekl dále soudce.

Žalobce Karel Studený po rozsudku uvedl, že bylo rozhodnuto podle jeho návrhu. „Lhůtu jsem si ponechal pro přezkoumání rozhodnutí soudu týkající se změn, které ve věci učinil,“ řekl. Podle Látala v žádném případě nejde o dotační podvody. „Na vše máme protokoly, že vše bylo v nejlepším pořádku. Od začátku jsme se neměli proti čemu bránit, nevěděli jsme, kdo je poškozený,“ uvedl. Podle jeho slov doplatil na to, že o zámek v Loučné nad Desnou měli zájem jiní významní olomoučtí podnikatelé.

Podnikatel byl odsouzen za zločin poškození finančních zájmů Evropské unie a za dotační podvod. Kromě nepodmíněného trestu mu byl uložen také peněžitý trest milion korun a zákaz činnosti na pět let.

Společnosti Kolštejn soud uložil stejný peněžitý trest i zákaz činnosti jako Látalovi. Druhá společnost dostala peněžitý trest dvě stě tisíc korun a rovněž pětiletý zákaz činnosti. Trest je v tomto případě nižší, protože tato firma celou škodu uhradila. Látal a společnost Kolštejn jsou navíc zavázáni zaplatit škodu ve výši 22,15 milionu korun.

Nadávky v soudní síni

O první dotaci požádal obžalovaný podle rozsudku ROP Střední Morava v listopadu 2011, Kolštejn měl být dokončen do konce ledna 2015, s tím, že více než padesát procent uhradí podnikatel z vlastních zdrojů. Podle soudu nebyl projekt do určeného termínu realizován.

O druhou dotaci v případu zámku v Loučné požádal v červnu 2013, rekonstrukce měla být hotova do 30. ledna 2015. „Povinností obou společností jako příjemců dotace bylo řídit se podmínkami smlouvy – vyhotovit projekt tak, jak byl schválen, předkládat k proplacení pouze uznatelné výdaje a uvádět poskytovali dotace úplné a pravdivé informace,“ uvedl soudce s tím, že obžalovaný ani v jednom případě podle podmínek smlouvy nepostupoval.

Případ začal olomoucký krajský soud řešit v červnu roku 2019, od té doby nařídil několik desítek jednání, jen závěrečnou řeč vedl obžalovaný dva dny. Látal čtvrteční rozsudek neunesl a začal na konci jednání soudci nadávat, musel tak být z jednací síně vykázán. Podnikatel z Olomouce vinu svaloval podle soudu na neexistující organizovanou skupinu lidí, do které byli zahrnuti místní podnikatelé, vyšetřovatel i trestní senát.

Zámek Kolštejn v Branné na Šumpersku je po rekonstrukci už zkolaudován a slouží svému účelu jako wellness centrum. Látal tvrdí, že jeho rodina kromě dotace vložila do projektu dalších sto milionů. Stavební práce na zámku v Loučné nad Desnou jsou podle podnikatele dokončeny z 65 procent, v plánu je podle něj dokončit rekonstrukci v letošním roce a rozprodat objekt na apartmány. Podle jeho obhájce se v případu odvolají, zároveň podají ústavní stížnost na podjatost předsedy senátu.