Pobřeží Máchova jezera je k pronájmu

Staré Splavy - Pobřeží Máchova jezera ve Starých Splavech se má během dvou let zásadně zmodernizovat. Doksy zveřejnily podmínky, za kterých chtějí celý břeh pronajmout na 20 let jedinému zájemci. Jenže záměr budí i kritické reakce. Podle některých jde totiž radnice na ruku pražskému podnikateli, kterému na míru ušila výběrové podmínky. Město to nepopírá.

Zájemce o pronájem musí do pobřeží ve Starých Splavech investovat minimálně 12 milionů - vystavět nové přístupové silnice a chodníky, beachvolejbalové hřiště či občerstvení přímo na molu. Podmínky nápadně připomínají projekt, se kterým přišel už na podzim pražský podnikatel Michal Bouška. A to se nelíbí lidem, kteří na pobřeží podnikali doteď. „Pod tímto plánem se skrývá likvidace několika podnikatelů ve prospěch jednoho,“ myslí si Jiří Marek, jehož stánek stojí na břehu jezera už 21 let.

Město se netají tím, že by na pobřeží uvítalo projekt pana Boušky. Nikoho prý ale upřednostnit nechtělo, a proto vypsalo onu soutěž. To, že podmínky kopírují jeho projekt, je prý v pořádku. „On přišel a řekl, chci do tohoto okolí investovat, nabízím vám peníze. Vy vymyslete způsob, jak to uděláme. Na jednu stranu se snažíme pracně získávat dotace z Evropské unie, na druhé straně je někdo, kdo je ochotný nám je dát,“ obhajuje postup radnice starostka Doks Eva Burešová (SLK). 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Do pobřeží ve Starých Splavech se neinvestovalo desítky let. Že potřebuje změnu, uznává i opozice. Podle bývalého starosty Zdeňka Krenického je ale postup přinejmenším kontroverzní. Podle Michala Boušky je celá záležitost naprosto transparentní. „Do soutěže se přihlásím, ale stejně tak se do ní může přihlásit kdokoli jiný,“ říká. Zájemci se můžou hlásit do 4. února, podle kritiků je ale výsledek předem jasný.