Po tragickém pádu římsy chce VZP z domu odstranit nebezpečné prvky

Události: Oprava domu po tragickém pádu římsy (zdroj: ČT24)

Po pádu římsy v centru Prahy, při kterém zemřel člověk, čeká dům v Lazarské ulici oprava. Vlastník, kterým je Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), chce nebezpečné prvky z fasády úplně odstranit. K tomu ale potřebuje získat souhlas památkářů. Rodině muže, který před domem přišel o život, nabídla VZP odškodnění.

Římsy jistí provizorní sítě a čeká je oprava. Majitel chce nebezpečné prvky odstranit. „Po tomto tragickém incidentu musí mít ochrana zdraví přednost před případnou vizuální památkou, takže já pevně doufám, že nám všechny úřady vyjdou vstříc,“ řekl předseda představenstva VZP Robert Kareš.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman k tomu řekl, že by nyní bylo předčasné to jakkoliv komentovat. „Nicméně my budeme jedním z těch, kteří se k tomu budou vyjadřovat, a to právě za památkovou péči,“ dodal.

Budova nedávno prošla rekonstrukcí a podle vlastníka je udržovaná v dobrém stavu. S rodinou oběti jedná o odškodnění. Do dvou týdnů místo znovu zkontroluje odborník ze stavebního úřadu. „Velmi pravděpodobně vydáme rozhodnutí o provedení udržovacích prací,“ informovala mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Kriminalisté prověřují, jestli nedošlo k trestnému činu usmrcení z nedbalosti. Zadali vypracování posudku, který bude hotový v řádu měsíců. „Závěr znaleckého posudku by nám měl objasnit, proč římsa spadla. Tedy jestli to bylo vlivem nešťastné náhody nebo například někdo zanedbal své povinnosti,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk. V takovém případě by pachateli hrozilo až tříleté vězení.