Plzeňský a Jihočeský kraj zaplatí za chyby v dotacích 245 milionů

Plzeň / České Budějovice – V kauze sporného rozdělování dotací ve 2. a 3. výzvě regionálního operačního programu Jihozápad padl konečný verdikt. Plzeňský a Jihočeský kraj zaplatí za závažné systémové chyby v čerpání evropských peněz 245 milionů korun. Pokud se navíc hejtmanství nezaručí, že sankci zaplatí, další dotace nedostanou. Pokutu ve výši 5 procent z ceny projektů vyměřilo úřadům ministerstvo financí. Podobné problémy by mohly čekat i další kraje v Česku. Například v Ústeckém a Karlovarském kraji nyní policie vyšetřuje kvůli úplatkářství 7 lidí spojených s regionálním operačním programem.

Plzeňský krajský náměstek pro evropské fondy Ivo Grüner (ČSSD) tvrdí, že kraj nyní platí za chyby bývalého vedení, které upřednostňovalo projekty v obcích, odkud pocházelo. Jde například o výstavbu aquaparku ve Kdyni, revitalizaci náměstí v Konstantinových Lázních nebo nový pavilon nemocnice Privamed. Bývalý ekonomický náměstek Plzeňského kraje, nyní poslanec a místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec (ODS) to ale odmítá. „Považuji to za naprostou urážku ne mě, ale celého města,“ reagoval.  

Plzeňský kraj zaplatí 95 milionů korun, Jihočeský 150 milionů

Reportáž Veroniky Kabátové a Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Původně byla 2. a 3. výzva vypsána na více než 7 miliard korun. Nakonec se ale realizovaly projekty za 4 a půl miliardy. Plzeňský kraj má zaplatit 95 milionů korun, Jihočeský dokonce 150 milionů. „Ta částka je doslova šokující, 150 milionů nenajdete jen tak někde na ulici, nenajdeme je ani v krajské kase,“ řekl ČT jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj ale podle něj bude muset peníze někde najít, jinak by ohrozil dotace pro všechny příjemce.

V Plzeňském kraji už s řešením přišli. „Aby se nemuselo nějakým zásadním způsobem řešit snížení investičních akcí, tak jsme si to rozdělili do splátkového kalendáře,“ uvedl hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Splátkový kalendář musí ještě schválit zastupitelstvo. Rozhodovat by mělo 9. června.

Hloubková kontrola čerpání evropských peněz souvisela s loňským obviněním dvou bývalých šéfů Regionálního operačního programu Jihozápad z machinací s dotacemi. Právě kvůli odpovědnosti krajů rozhodli politici o přehodnocení části projektů. V případě hotových staveb to už ale nebylo možné.

Jiří Zimola
Zdroj: ČT24