Hrad Rychmburk přežil husity i komunismus. Teď se poprvé otevírá turistům

V sobotu se veřejnosti poprvé otevře hrad Rychmburk v Předhradí na Chrudimsku. V lednu se z něj odstěhovali poslední klienti ústavu pro duševně nemocné, předtím až do roku 2007 v něm sídlil domov důchodců. Po 70 letech se tak stane památkou pro turisty.

Málokterý hrad v poslední době prochází takovou proměnou jako neokoukaný Rychmburk na Chrudimsku. Je starý zhruba 700 let a vyhnul se větším pohromám. Ušetřily ho husitské války, bez větší úhony přežil středověk a během komunismu se neproměnil ani v JZD nebo kasárny.

Od roku 1953 fungoval jako domov důchodců, což jeho stavu prospělo. Památka sloužila také jako ústav pro lidi s duševním onemocněním. „Po celých téměř 70 let se celý hrad vytápěl a byl velice dobře udržovaný,“ vysvětlila Klára Habartová, ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi, jež hrad spravuje.

Po odstěhování klientů musel hrad projít stavebními úpravami. „Jednotlivé místnosti musely být upraveny tak, aby byly zbourány příčky, které členily jednotlivé pokoje, muselo se odstranit hygienické zázemí jako umyvadla a toalety,“ vyjmenovala Habartová.

Návštěvníci ocení hlavně impozantní stavbu

Místnosti, které sloužily jako ložnice klientů ústavu, teď tvoří pilotní expozici o historii panství Rychmburk. „Je to po sobě následujících pět místností a jedna chodba. Jednotlivé místnosti po sobě chronologicky monitorují vývoj nejen samotného hradu, ale i jeho okolí,“ uvedla Habartová.

Upozornila zároveň, že nepůjde o klasickou prohlídkovou trasu. Posledních několik staletí totiž nesloužil Rychmburk jako sídlo šlechty, využíván byl k úřední správě rychmburského panství. „Byly tady úřednické byty a kanceláře, takže už jsme tady nenašli vymalované pokoje, nenašli jsme tady krásné šlechtické vybavení,“ přiblížila ředitelka muzea.

Události, komentáře: Rychmburk se po 70 letech otevře návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Pozornost návštěvníků se tak bude soustředit zejména na samotnou impozantní stavbu. Zpřístupněné je i nádvoří a recepce, kaple, koncertní sál, středověké sklepení a věž s výhledem do okolí. Z bývalé prádelny vznikla pokladna, z vedlejší sušárny prádla dětský koutek. Památka je bezbariérová díky instalovanému výtahu.

Expozice by se měly postupně doplňovat i o třírozměrné předměty. Počítá se například s oltářem z kostela svaté Kateřiny z Chrudimi. V druhém podlaží by měla být umístěna expozice o středověké gotice a pivovarnictví v regionu. Rychmburské pivo ostatně bude na hradě k mání už teď, na objednávku jej vaří pivovar ve Vysokém Mýtě.

Vedení kraje cítí v Rychmburku potenciál

Podle náměstka hejtmana Romana Línka (Koalice pro Pardubický kraj) se bude hejtmanství snažit hrad a jeho okolí koncepčně rozvíjet, aby se staly turisticky atraktivními. Na Rychmburku by mohly být pokoje pro ubytování turistů, bude nutné také opravit a využít historický pivovar v sousedství, který patří obci.

Správa železnic také slíbila opravit zastávku Předhradí, od které čeká turisty na hrad půl hodiny chůze. Od poloviny června bude jezdit nový vlak na trase Žďárec u Skutče – Polička se zastávkou v Předhradí, pokud bude zájem, bude možné přidat příští rok ještě jeden pár vlaků. Přes Předhradí bude jezdit od konce května i cyklobus mezi Poličkou a Hlinskem.