Organizátorka tábora, na němž se popálily tři děti, dostala podmínku

Podmíněný trest dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti vyměřil ve čtvrtek odvolací Krajský soud v Plzni Martině Skočilové. Na příměstském táboře, který v roce 2019 v Rokycanech pořádala, se nepodařil chemický pokus a popálily se tři malé děti. Původní rozsudek rokycanského okresního soudu u druhé obžalované, lektorky Lucie Skořené, krajský soud zrušil a vrátil k novému projednávání do Rokycan. V případě Skočilové, která má také zaplatit pojišťovně a poškozeným podle svých možností škodu víc než čtyři miliony korun, je rozsudek pravomocný.

V srpnu 2019 dělaly vedoucí na závěr tábora s 23 dětmi rozdělenými do skupinek chemický pokus faraonův had. Při pokusu se smíchá cukr se sodou, směs se vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření se formuje tělo pěnového hada.

Neštěstí se stalo při druhém kole experimentu na posledním z pěti stanovišť. Napoprvé se pokus uspokojivě nepovedl, ženy se proto rozhodly ho zopakovat.

Při pokusu ale vzplál líh a popálil tři děti. Nejvíce byla zasažena tehdy šestiletá dívka, kterou oheň popálil na 43 procentech těla a ponese si doživotní následky. Kromě ní oheň popálil ještě osmiletého chlapce a stejně staré děvče, které oheň zasáhl na dvou a pěti procentech těla.

Rokycanský okresní soud v létě uložil Skočilové, která při pokusu lila líh, trest dva roky se zkušební lhůtou na 3,5 roku a tříletý zákaz pořádání příměstských táborů. Skořená, která byla na táboře jako zaměstnanec – lektorka – a kontrolovala, zda směs po předchozím pokusu vystydla, dostala původně trest 18 měsíců s dvouletou zkušební lhůtou a dvouletý zákaz pořádání příměstských táborů.

Po prvním pokusu Skořená podle krajského soudu propichovala špejlí zbytky po předchozím experimentu a kontrolovala, jestli zbylá směs ještě hoří nebo žhne. Asi deset minut po prvním kole pak Skočilová do každého z pěti stanovišť do směsi dolévala technický líh. Na pátém stanovišti ale nalila líh na horký povrch popela či na dosud žhnoucí zbytky nebo na dohořívající plamen, který nebyl ve slunečném počasí vidět. V nakloněné lahvi s lihem se vznítily nahromaděné výpary, nastalo explozivní hoření a zvýšil se tlak, až hořící líh vystříkl hrdlem lahve ven a zasáhl děti.

Skočilová podle předsedy odvolacího soudu Eduarda Wipplingera porušila preventivní povinnosti, zanedbala dohled nad svěřenými dětmi a porušila ustanovení zákonů o ochraně veřejného zdraví a o požární ochraně. Soud ji potrestal za ublížení na zdraví z nedbalosti a za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozilo jí až čtyřleté vězení.